Čudo u šikari

"To je prostor s 99 štala, od kojih je jedna ljepša od druge. Osim štala, tu su i mošune. Tu su se na okupu našli svi autohtoni građevinski elementi, suhozid i kamen, što ih susrećemo gotovo na čitavom otoku Krku." (Beata Gotthardi-Pavlovsky, 1970.) Dugo zaboravljenu, zonu "Štalice" kraj Omišlja nedavno je istražio naš konzervator Grga Frangeš.

Na periferiji Omišlja na otoku Krku nalazi se zapušteni sklop od gotovo stotinu štalica sa pripadajućim mošunama, torovima i gumnima, danas sve u prilično lošem stanju. Lokalitet je još 1968. kao etnološku zonu zaštitila konzervatorica etnologinja Beata Gotthardi-Pavlovsky, ista ona koja će 1970. zaštititi i prezide Takala nad Bakarskim zaljevom:

“To je prostor s 99 štala, od kojih je jedna ljepša od druge. Osim štala, tu su i mošune. Tu su se na okupu našli svi autohtoni građevinski elementi, suhozid i kamen, što ih susrećemo gotovo na čitavom otoku Krku. Osim toga, prostor je suhozidom organiziran na parcele, koje prema starim terminologijama mogu izvanredno prikazati gospodarsku, ratarsku i stočarsku kulturu otoka Krka, i na pretprostor tako zvani »margar«, koji se javlja na čitavom području i koji također treba valorizirati i prezentirati. To je naš veliki zadatak. Mi smo sve to registrirali, ali time može biti umirena samo naša birokratska savjest, što nije sasvim nevažno, ali se ne možemo na tome zaustaviti. Da bi se zaštitio ovaj prostor trebao bi biti formiran savjet građana. […] Molim vas zato da danas i mi donesemo zaključak u tom smislu. Jer nam se iz dana u dan suhozid ruši. Izgrađuju se »škatulje«, na suhozid se stavljaju betonske deke.

Iako je sve to registrirano, građani, kupci zemljišta, ne znaju da su u spomeničkoj jezgri. Općina bi trebala da se prihvati formiranja informativne službe koja bi bila posrednik između općine i vlasnika spomenika ili kupaca spomeničkih vrijednosti. To ne funkcionira “ (Dometi 1970:20)

Tako je o zoni Štalica pisala B.G.P. U međuvremenu na zonu se zaboravilo, i tek je povodom pripremnih radova za urbanistički plan, ona ponovno “otkrivena” prije otprilike godinu i pol dana. Pročitajte konzervatorsku podlogu koju je za Općinu Omišalj izradio Grga Frangeš, tada  etnolog konzervator u Konzervatorskom odjelu u Rijeci.

Lokalitet “Štalice”, Omišalj – konzervatorska podloga  .pdf-u (5,2 MB)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN