Izvještaj: sa EXPEDITIOM u Boki Kotorskoj

Nakon uspješne prezentacije udruge Dragodid na Best in Heritage u Dubrovniku, rado smo se odazvali pozivu nevladine organizacije EXPEDITIO iz Kotora, kako bi napravili nešto konkretnije, rekli bi u Crnoj Gori suvozid.

Tekst: Filip Bubalo

Foto: Filip Bubalo i EXPEDITIO

Nakon uspješne prezentacije udruge Dragodid na Best in Heritage u Dubrovniku, rado smo se odazvali pozivu nevladine organizacije EXPEDITIO iz Kotora, kako bi napravili nešto konkretnije, rekli bi u Crnoj Gori suvozid. U ranu zoru 30. rujna, u velikom stilu (mercedesom samo za nas – fala Tripi) i u malom sastavu, krenuli smo prema prvoj prekograničnoj radionici. Odlično organizirana ekipa (Sandra, Katarina, Tatjana, Vesna), uspjela je okupiti 30-ak sudionika (mahom studenata arhitekture, planinara ali i umjetnika) željnih praktičnog znanja u podizanju suhozida.

Kako se odustalo od prvotno zamišljenih austro-ugarskih podzida, spas je došao u obliku maslinika i njemu pripadajućih srušenih podzida u vlasništvu obitelji Moric u zaseoku Tići koje se nalazi na poluotoku Luštica.

Vožnja prema skupini sela u srcu Luštice, koje odnedavno ulazi u velebni plan uređenja crnogorskog krša u master resort (samo) za odabrane, otkriva kontinuitet kamenarskog kulturnog nasljeđa tamo negdje od Krasa u Sloveniji pa sve do Grčke, ali i neminovnu primijenjenu kiča tako svojstvenog tranzicijskoj arhitekturi, bilo da se radi o urbanim ili ruralnim cjelinama.

Maslinici obitelji Moric forte su ovog obiteljskog gospodarstva, koje u kombinaciji s gastronomskom ponudom predvodi trend održivog turizma, koji je ovdje tek u povojima. Nakon pravog tradicionalnog dočeka, prvo sa pitanjem Đe je preša?, a potom sa prženicama (fritule) s medom, kratak uvod o osnovnim principima suhoziđanja i akcija je počela.

Kako su  prionuli na raščišćavanje porušenih podzida, floskule o Crnogorcima vrlo brzo su se izgubile u hrpi raščišćenog kamenja.


Iako nismo imali lokalnog meštra koji bi predvodio i pomogao vođenju neku od četiri grupe koje su paralelno radile na četiri porušena podzida, napredovanje u slaganju prvih metara podzida bilo je više nego zadovoljavajuće.


Pače, prepušteni svojim instinktima i pokojim konstruktivnim glagolom, sudionici su se odlično snašli, podzidi su se podigli relativno brzo, a radost na licima sudionika i divljenje postignutim, nije moglo pokolebati ni podnevno sunce iznad Lovćena.


Kako je obnovljeno više od predviđenog i to za par sati, ostalo je podosta vremena za fotografiranje. Svaka grupa sa svojim suvozidom, pa jedna zajednička i pravac konoba Moricevih.


Skloniti se od sunca u ugodnu prirodno aklimatiziranu konobu s pravim turnjem za masline, pršutima što vise sa stropa i svime što se proizvodi na ovom obiteljskom imanju melem je za svaku izmorenu dušu suvozidara. Velika hvala domaćinima.

Večernja prezentacija održana je u galeriji Solidarnost u samom središtu starog dijela Kotora, a nekim čudom svima je bilo zanimljivije raditi nego slušati izlaganje. Zato se u nešto intimnijoj atmosferi s 15-ak najhrabrijih ljubitelja tradicijske arhitekture, predavanje pretvorilo u opušteni dijalog, koji je kasnije završio, a kako drugačije nego s nikšičkim.

Još jedna hvala cijeloj ekipi EXPEDITIA na fenomenalnom gostoprimstvu, a za kraj neka i jedna slika kaže par riječi.

link na izvještaj i fotografije na stranicama EXPEDITIA

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN