Jadranski suhozidi: Kudin most

Pokrpana "rupa" u priručniku! Berislav Horvatić šalje fotografije graditeljskog remek-djela Kudinog mosta, koji sa 12 suhozidnih lukova od sedre prelazi preko rijeke Krupe.

Suhozidni lučni mostovi od neobrađenog kamena predstavljaju vrhunac umijeća građenja usuho. Mi znamo samo za nekolicinu koja na području Liburnije premošćuje vodotoke koji se spuštaju s Učke. Ako ih vidite još gdje – nemojte držati za sebe.
(iz priručnika Gradimo u kamenu, Slobodna Dalmacija, 2012.)

Kao reakciju na ovo naše neznanje, Berislav Horvatić nam šalje informacije i fotografije Kudinog mosta preko rijeke Krupe,  graditeljskog remek-djela podno južnog Velebita iz razdoblja prijelaza 18. na 19. stoljeće. Uf!

Most je dugačak 109 m, prosječne širine 1,50 m. Sastoji se od 12 lukova od sedre koji se izmjenjuju s kamenim dijelovima trase, te dva propusta za vodu. Kad Krupa nabuja, onda preplavi cijeli most. To je razlog zašto su se za vrijeme jedne bujice dva posljednja luka srušila.

U povijesti je most bio veza između brojnih zaseoka Golubića i sela Žegar na rijeci Zrmanji. Legenda govori o velikoj ljubavi dvoje mladih sa suprotnih obala Krupe, te da ga je izgradio zaljubljeni mladić Kude kako bi sa svatovima došao isprositi svoju djevojku.
(sa poučne ploče koju je postavio Park prirode Velebit)

Na ploči i na web stranicama PP Velebit još piše i da je most preventivno zaštićen kao spomenik kulture. Provjerili smo u Konzervatorskom odjelu u Zadru, ali nije! Možda je BIO, pa više nije, jer preventivna zaštita traje samo tri godine. Zašto ga se u međuvremenu nije trajno zaštitilo, tko zna. Pisalo na tarabi, kako kaže Bero.

Izgleda da ovaj možda pojedinačno najvredniji hrvatski suhozidni objekt nema sreće sa svojim zaštitarima. Prvo ga država ne registrira, a nalazi se u njenom vlasništvu (vodno dobro) i u Parku prirode. A onda ga i mi tzv. suhozidni entuzijasti  izostavimo iz priručnika o suhozidnoj baštini. Srećom ga je Kude dobro uzidao pa stoji i bez nas 🙂

Eto, vi koji imate priručnik slobodno isprintate neku od ovih slika i zalijepite je negdje unutra…. do drugog izdanja:)

Inače vrlo blizu Kudinog mosta su i brojne gradine te dvojna Grčka lokva koju je Bero već lansirao na dragodid.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN