Obnova kulturne baštine i okoliša kroz volonterstvo i rad u zajednici

Prohodniji putevi, obnovljeni kameni zidovi i krovovi, oživljavanje tradicijskih vještina, druženje, promicanje volonterstva… mnoge pozitivne struje u zajednici pokreću naočigled male aktivnosti poput volonterskih baštinskih akcija.

Aci letak
Nakon sudjelovanja, vođenja i organiziranja brojnih ovakvih akcija, primijetili smo potrebu za jednostavnijim povezivanjem poznavatelja vještine suhozidne gradnje s onima koji je žele naučiti. Stoga smo, zahvaljujući odobrenom projektu javnog natječaja koji je objavio Aci d.d., krajem prošle godine krenuli s izradom baze domaćina i volontera za obnovu kulturne baštine i okoliša. Baza je inicijalna i planiramo je stalno nadopunjavati i, po pronalasku prikladnog tehničkog rješenja, objaviti kako bi bila dostupna svima.

Domaćini mogu biti neprofitne organizacije, javne ustanove poput npr. nacionalnih parkova i parkova prirode, muzeja i slično (u tom slučaju govorimo o volontiranju) te zadruge, obrti, OPG-i i privatne osobe (u ovom slučaju govorimo o radu u zajednici). Uvjet za ulazak u bazu domaćina je poznavanje umijeća suhozidne gradnje i voljnost da se prenosi na zainteresirane volontere. Domaćin volonteru nudi hranu i smještaj u razdoblju u kojemu volonter kod njega boravi (tri do desetak dana), a volonter zajedno s domaćinom gradi nove i popravlja porušene suhozide na lokalitetu te tako praktično uči vještinu suhozidne gradnje.

Tijekom projekta je odrađena i pilot razmjena temeljem koje smo sastavili preporuke za dalje, pa tako početkom veljače slijedi nastavak programa i javni poziv suhozidnim domaćinima na području Primorsko-goranske županije za sudjelovanje u ovogodišnjim razmjenama. Pratite nas!

Projekt “Suhozid – naša baština. Uspostava baze za obnovu tradicijske kulturne baštine i okoliša kroz volonterstvo i rad u zajednici” financiran je putem javnog natječaja za financiranje projekata neprofitnih organizacija iz donacija ACI d.d. u 2017. godini – drugo polugodište.

aci logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN