Najava predavanja: ”Značaj suhozida za naše podneblje”

Naš član Mario Zaccaria će ove subote u Ponikvama održati predavanje "Značaj suhozida za naše podneblje".

Katedra čakavskog sabora Bakarskog kraja u subotu, 13. svibnja 2017. organizira događaj “Povratak korijenima – Ponikve i Plosna” čiji je cilj očuvanje krajobraza i oplemenjivanje prirode umjetnošću. U okviru događaja, naš član Mario Zaccaria će održati predavanje “Značaj suhozida za naše podneblje”.

Screenshot_1

Uvod u predavanje:

Graditeljska tehnika gradnje “u suho” je tehnika koja traje od same prapovijesti (liburnijske gradine, nekropole, kenotafi, svjetionici – Rimljani su tek u 1.st. pr.n.e. uveli vapnenu žbuku) pa sve do 19. stoljeća kad je peronospora u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, uništila vinovu lozu što je našim krajevima dalo dodatni impuls stvaranja novih nasada loze jer je cijena vina skočila u nebo.

Primjeri dobre prakse u našem neposrednom susjedstvu. Suhozidi kao ruralna infrastruktura za stočarstvo i poljoprivredu doživljavaju novu pažnju javnosti u zadnje vrijeme. Osim u poljoprivredi (IAKS mjere, mjera 4.4.1 Programa ruralnog razvoja RH), oni postaju zanimljivi za alternativne turističke itinerare i organizaciju volonterskih radionica.

Nekoliko korisnih informacija: Okupljanje sudionika je u 9 sati u Domu kulture Škrljevo otkud se polazi za Ponikve. Od 10.30 do 12 sati slijedi obilazak mjesta Ponikve i Malog i Velog luga, uz stručne voditelje i edukativne priče:

Boris Mičetić: Geološki/krški i hidro fenomen Ponikve
Mario Zaccaria, Dragodid: Značaj suhozida za naše podneblje
Čedo Benac: Izvori pitke vode bakarskoga kraja
Jož Cuculić: Ponikve i njegove familije

Slijedi odmor i druženje te povratak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN