Radionica Takala 2016 – Dragodid i Dolčina ponovno zajedno

Radionica će se održati u SUBOTU, 02. I NEDJELJU, 03. TRAVNJA u vremenu od 9.00 do 18.00 sati. Radove će pod vodstvom lokalnih mentora izvoditi volonteri ovih dviju udruga.

Počinje sezona radionica! Rezervirajte si ovaj vikend!

dragodidproba

Pozivamo vas na već tradicionalnu: Radionicu uređenja i popravka porušenih gromača na starinski način u vinogradu Takala koju organiziraju Poljoprivredna zadruga „DOLČINA“ Praputnjak u suradnji s Udrugom za očuvanje tradicijske graditeljske  baštine 4 GRADA DRAGODID i KDU Praputnjak  pod pokroviteljstvom GRADA BAKRA.

Radionica će se održati u SUBOTU, 02. I NEDJELJU, 03.  TRAVNJA u vremenu od 9.00 do 18.00 sati. Radove će pod vodstvom lokalnih mentora  izvoditi volonteri ovih dviju udruga.

Pozivaju se svi zainteresirani  da nas  posjete, razgledaju radove, daju ruku u pomoćnim poslovima i pritom nešto nauče o vještini zidanja u suho i tehnikama izvedbe prezida.

Veselimo se zajedničkom radu!

***

Zadivljujuć i vrtoglav krajolik suhozidnih terasa koje se nadvijaju nad Bakarskim/Bakaračkim zaljevom malo koga ostavi ravnodušnim. A i one imune na impozantne vidike će zasigurno impresionirati povijest nastanka ovog spomenika nadljudskog truda nekadašnjih žitelja ovog kraja. Četiri do pet generacija Praputnjaraca su zidali ove terase od zadnjih desetljeća 18. do početka 20. stoljeća, u nadi da se izdignu iz siromaštva. Iskrčene dijelove između terasa su punili zemljom donešenom s okolnih planina te u nju sadili lozu i proizvodili vrhunski autohtoni pjenušac Bakarsku vodicu, danas službenu ‘Staru Bakarsku vodicu’. Naziv duguju ‘takanju’ – kotrljanju posječenih balvana do mora, gdje su ih ukrcavali na jedrenjake i prodavali, što je seljacima bio dodatni izvor prihoda.

Društvene i gospodarske promjene tijekom vremena su dovele do zapuštanja bakarskih prezida i loze, no 2001. godine kulturno-društvena udruga Praputnjak pokreće ambiciozan projekt revitalizacije ovih kamenih terasa i ponovne sadnje vinove loze, tradicionalne sorte beline. Cilj obnove je očuvanje tradicije, poticaj gospodarstvu i privlačenje turista u ove krajeve. 2002., osnutkom poljoprivredne zadruge ‘Dolčina’ nastavlja se projekt obnove i oživljavanja vinograda u želji da se promovira važnost Bakarskih prezida te poboljša njihovo stje i radni uvjeti za lokalne vinogradare.

Ukoliko nas i sami želite posjetiti, s dionice Jadranske magistrale između Bakra i Bakarca skrenite u brdo prema Meji i  parkirajte na prostoru neposredno ispred gradilišta nove autoceste. Pristup među prezide kreće preko puta ceste od parkirališta, strmom kamenitom stazicom sa koje se otvaraju prekrasni vidici na Bakarski zaljev. Dođite spremni i prikladno obuveni za šetnju krševitim terenom i ponesite nešto vode, a ukoliko želite pomoći u radovima svakako ponesite zaštitne rukavice!

Nadamo se toplom proljetnom vikendu i pokojem oblačku na nebu iznad vinograda.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN