Trening za voditelje radionica suhozidne gradnje

Udruga je razvila Trening za voditelje radionica suhozidne gradnje, kako bi odgovorila na različite potrebe i očekivanja sudionika i kako bi voditelje osnažila u balansiranju dva cilja ovih radionica: prijenosu osnova gradnje i obnove suhozida sudionicima, i samu obnovu materijalne baštine.

Tekst: Julia Bakota Švencbir, Dragodid

Sudionici radionica suhozidne gradnje su mahom ljudi koji žele naučiti osnove vještine suhozidne gradnje kako bi obnovili zid one kuće koja im stoji na selu i prijeti joj raspadanje, a meštra ne mogu naći; i oni koji se širom temom baštine bave teorijski kroz obrazovanje, no rado bi osjetili kako im kamen leži u ruci. Česti sudionici su i turisti koji žele zagrebati ispod klasične ponude sunca i mora i osjetiti onaj pravi “šug” mjesta u kojem ljetuju, a dođu i planinari, umirovljenici, školarci… U posljednjih nekoliko godina primjećujemo povećanje broja ovakvih radionica u Hrvatskoj (samo u 2023. ih je bilo 50-ak), a time i povećanje broja osoba koje umijeće prenose drugima.

Udruga Dragodid je stoga razvila godišnji program Treninga za voditelje edukativnih radionica suhozidne gradnje, kako bi odgovorila na različite potrebe i očekivanja sudionika i kako bi voditelje osnažila u balansiranju dva cilja ovih radionica: prijenosu osnova gradnje i obnove suhozida sudionicima koji se s tim najčešće susreću po prvi put, i samu obnovu materijalne baštine.


Zadatak nije lak i izazovi su brojni, ali koliko sjajne i motivirane voditelje imamo potvrđuju i sudionici: “Svi su bili snalažljivi, kvalitetni učitelji, sposobni prenijeti znanje, strpljivi, genijalno društvo”; “Izuzetno susretljivi u vezi bilo kakvih pitanja ili problema pri gradnji suhozida i boravka u kampu. Svaka čast voditeljima!” (iz evaluacije volonterskog kampa obnove suhozidne lokve Rože-Voštane, rujan 2023.) U izradi i provedbi Treninga pomogla su nam iskustva stečena kroz međunarodne projekte u kojima sudjelujemo od 2015., a koji se bave temom prijenosa znanja i vještina u kontekstu međunarodnih volonterskih kampova.

Velik interes za organizaciju ili sudjelovanje na suhozidnim radionicama je došao postepeno, a potaknuli su ga svakako i nacionalna zaštita umijeća kao kulturnog dobra s kraja 2016. i  UNESCO zaštita iz 2018.

Rješenje o utvrđivanju statusa kulturnog dobra (Ministarstvo kulture i medija, 2016.) potiče neformalno obrazovanje onih koji vještinu prenose drugima, kao jednu od mjera zaštite dobra.

Program Treninga obuhvaća znanja i tehnike o gradnji suhozida, korištenju alata, te o metodama organizacije radionica i koordinacije sudionika. Započinje online predavanjima o suhozidnoj baštini i nastavlja se trodnevnim praktičnim dijelom. Prvi je održan u Praputnjaku 2023. u domaćinstvu udruge Praputnjak-kulturni krajolik, Poljoprivredne zadruge Dolčina i uz pomoć Grada Bakra, a drugi na Zlarinu 2024. u domaćinstvu Hrvatskog centra koralja i udruge Tatavaka. Oba je Treninga podržalo i Ministarstvo kulture i medija.

Osnovna literatura je Vodič za voditelje koji pokriva teme:
1. Suhozidna radionica – prijenos znanja i komunikacija na terenu
2. Suhozidna baština – kontekst, povijest i šira slika
3. Tehnika suhozidne gradnje

Trening je namijenjen osobama koje vladaju osnovama umijeća suhozidne gradnje i koje se bave i bavit će se vođenjem radionica u svojim organizacijama, čime će usavršavati svoje vještine: meke vještine kojima koordiniraju sam tijek radionice i sudionike, te vještine gradnje kojima osiguravaju kvalitetnu obnovu baštine.

2 Comments

  1. Kada i gdje ce biti trening za voditelje radionica suhozidne gradnje
    Pozdrav iz Mostara

  2. Pozdrav Zorane. Održava se jednom godišnje pa je sljedeći planiran za proljeće ili jesen 2025. Vjerojatno negdje u Dalmaciji, a znat ćemo više krajem godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN