Živjeti od zemlje, masline i kamena? – europski projekt za tradicijsku baštinu Murterskog kraja

U partnerstvu nekoliko udruga iz Murtera i Betine, Parka prirode Vransko jezero i udruge Dragodid upravo kreće IPA projekt vrijedan 100.000 EUR. Konferencija za novinare povodom početka projekta održat će se u press centru u Šibeniku u ponedjeljak 27.10. u 10 h.

U partnerstvu udruge Argonauta (nositelj projekta),  Udruge Modrave Murter-Betina, Udruge Feniks iz Murtera, JU Parka prirode Vransko jezero, te udruge Dragodid, upravo kreće jednoipolgodišnji IPA projekt “Oživljavanje lokalnih tradicijskih praksi održivog korištenja resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije“ vrijedan skoro 100.000 EUR od čega 90% financira EU!

Projekt je prijavljen i odobren na natječaju Potpora organizacijama civilnog društva za razvijanje partnerstava za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući moguća područja unutar NATURA 2000, a glavne aktivnosti biti će valorizacija i promocija prirodne i kulturne baštine Murterskog kraja (Murter-Murterski škoji-Modrave-Kornati) i uključivanje te baštine u turističku ponudu korištenjem iskustava iz Hrvatske i Europe, pri čemu će nezaobilazne biti – pogađate – suhozidne i druge radionice, koje se nadamo ovim dovesti na još višu razinu!

Konferencija za novinare povodom početka projekta održat će se u Press centru HND u Šibeniku, Božidara Petranovića 16, u ponedjeljak 27.10.2014. u 10 h!

vidi poziv na konferenciju.pdf
vidi letak.pdf

 

O projektu sa stranica nositelja projekta udruge Argonauta

Oživi, Održi Otok, ‘oćemo li? – europski projekt za tradicijsku baštinu Murterskog kraja

Udruga Argonauta je krajem rujna 2014. sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje (SAFU) potpisala ugovor za provedbu projekta “Oživljavanje lokalnih tradicijskih praksi održivog korištenja resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije“. Sredstva su odobrena u sklopu IPA (Supporting CSOs in Development of Partnerships for Sustainable Use of Protected Areas in Croatia, Including Potential NATURA 2000 Sites) programa za realizaciju projekta. Ukupna vrijednost projekta je  99.469,61   EUR. Od toga 89.522,65 EUR financira EU, a 1.292,87 EUR financira Ured za udruge Vlade RH. Ostatak će financirati partneri iz svojih proračuna.

Glavni cilj projekta jest jačanje kapaciteta i uloge organizacija civilnog društva u održivom korištenju i zaštiti prirodne i kulturne baštine zaštićenih područja otoka Murtera i njegove prirodne regije (Nacionalni park Kornati, Park prirode Vransko jezero-Modrave i NATURA 2000 područja otoka Murtera).

Predložene aktivnosti ovog projekta koncipirane su tako da taj cilj ostvare dosljednjom upotrebom tradicionalnih djelatnosti poput drvene brodogradnje, maslinarstva, suhozidne gradnje isl. Smatramo da su upravo tradicionalne djelatnosti ujedno i održivi način korištenja i zaštite resursa prirodne i kulturne baštine.

Projekt tako predviđa: Kick off sastanak/radionica-okupljanje korisničkih skupina/ključnih dionika, radionicu procjene ekonomske vrijednosti usluga ekosustava Murter/Vransko jezero/Kornati, mini studijski posjet gradu Komiža na otoku Visu, preplatu na znanstvene časopise, studijsko putovanje u Provansu u Francuskoj, radionice revitalizacije tradicionalnih krajolika i vještina održivog korištenja resursa/održivog turizma: obnova suhozida kao elementa koji spaja/premošćuje prostor (3 radionice: Modrave, Colentum, Kornati), maslinarstva, organizacija volontera, pilot program turističkih tura zaštićenim područjima (Vransko jezero/Modrave/Colentum/Betina/Kornati), radionice planiranja participativnog upravljanja prema modelu ekomuzeja, razvijanje alata za strategiju održivog korištenja resursa isl.

Koordinator projekta jest udruga Argonauta, a partneri su JU Park prirode VRANSKO JEZERO, udruga MODRAVE BETINA-MURTER, udruga 4 GRADA DRAGODID iz Komiže te udruga FENIKS iz Murtera. JU NACIONALNI PARK KORNATI sudjelovat će u projektu kao suradnik. Provedba aktivnosti predviđa se u razdoblju od 18 mjeseci počevši od kraja rujna 2014. godine.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN