… i bi krov!

Tekst: Stipe Božinović
Fotografije: Jelena Kulušić, Filip Bubalo

Veliki Godinj postao je sveprisutan u kalendaru naše udruge. Nakon dvije radionice žetve i mlaćenja slame još 2020. godine, te suhozide radionice održane 2021. godine ponovno smo se vratili u Veliki Godinj. Cilj jednostavan, završiti ono što smo započeli još 2020. – složiti krov od ražene slame. Nakon puno odgađanja i problema, što zbog pandemije, što zbog vremenskih neprilika (a i miševi su svoje prste, bolje rečeno zube, umiješali u čitavu priču) radionica izrade slamnatog krova napokon je održana 3. listopada 2022. Naši domaćini kao i do sada bili su brat i sestra Nada i Nediljko Pavlinović. Radionica je bila organizirana u suradnji s Centra za kulturu i baštinu (CKB) Grada Vrgorca i Parka prirode Biokovo, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Splitsko-dalmatinske županije. Dragodid smo predstavljali Filip Bubalo, Dora Raič, Jelena Kulušić, i ja, Stipe Božinović.

1
Slika 1 i 2: Početno stanje (ljeto 2020.) i konačno stanje

Što zajedničko imaju pandemija, vremenska prognoza i miševi? Svi su na ovaj ili onaj način otežali provedbu ove radionice. Iako je slama bila pripremljena još u ljeto 2020. godine, originalna radionica pokrivanja krova bila je odgođena zbog pandemijskih mjera. Jednom kada su mjere ublažene u više navrata (u travnju, svibnju i rujnu) nas je spriječilo loše vrijeme, a onda su na red došli i miševi koji su se zavukli u slamu i uništili je. Sve to nas je samo usporilo, ali ne i spriječilo u provedbi ove akcije. Ovdje se trebamo zahvaliti i Stjepanu Šalamonu iz Udruge Naš zavičaj koji nam je prodao slamu da ne bi morali ponovno prolaziti ciklus sjetve, žetve i mlaćenja slame.

2
Slika 3 i 4: Radovi u tijeku i igle za šivanje žicom

Na ovu pokaznu radionicu izrade krova mogli su se javiti svi zainteresirani pa se tako okupilo 30-ak entuzijastičnih ljudi, među kojima su bili predstavnici CKB Grada Vrgorca, PP Biokovo, Konzervatorskog ureda u Imotskom i jasno ljudi koji su vidjeli objavu događaja na društvenim mrežama.

3
Slika 5, 6 i 7: Radovi traju

Nakon svih tehničkih, pandemijskih i prirodnih nepogoda napokon smo dočekali i taj 3. listopada. Jednu stranu krova domaćini su prekrili dan ranije da bi se u dogovoreno vrijeme sve moglo stići odraditi. Ekipa Dragodida na teren je došla u jutarnjim satima kako bi zabilježili sve potrebno za dokumentaciju tehnike gradnje, a domaćini su nas počastili i čudotvornim napitkom vrgoračkog kraja – biklom. Sama radionica bila je organizirana u popodnevnim satima s obzirom da se radilo o radnom danu. Nakon uvodnih riječi domaćina krenuli smo s pokaznom radionicom izrade krova. Sve su vodili naš domaćin Nediljko Pavlinović i sumještanin Josip Lendić. Premda se radi o tradicijskoj tehnici izrade slamnatog krova, ona je ipak nešto modernizirana. Uz drvenu konstrukciju koja je izrađena precizno i po mjeri, drvenim gredama i letvama, a ne usječenim drvom, za povezivanje se koristila žica, a ne kao nekada vrbine grane ili užad također napravljena od ražene slame. Da bi zadržali i taj tradicijski element u izradi krova na licu mjesta gospođa Dinka Miočević, koja je na radionicu došla kao dio zainteresirane javnosti, pokazala je okupljenima kako se izrađivala užad od ražene slame i kako se slama vezivala u ručice. Uz sve to napravljen je i mali lišnjak (stog od posebno složenih jasenovih grana) za zimsku dohranu kozama Nade Pavlinović, a gospođa Vedrana Vela Puharić iz PP Biokovo održala je radionicu izrade kumpeta, lokalnog tradicijskog slatkiša. Da ne ostane sve na radu, kako je to već i običaj kod naših domaćina, nakon rada svim okupljenima je stigao i topli obrok.

Dan u Velikom Godinju prošao je brzo, a bio je i izrazito sadržajan. Ovo je bio prvi krov pokriven slamom u Velikom Godinju nakon 50 godina. Neki će se možda zapitati zašto to uopće raditi, koja je korist od toga, a odgovor je jednostavniji nego što mislite. Sve se to dogodilo samo zbog ljubavi naših domaćina prema svome kraju i želje da njihova znanja o tradicijskoj gradnji budu negdje zabilježena, da ne budu prepuštena zaboravu. To je suština svega, ljubav prema svome kraju i želja za prenošenjem znanja. Nadamo se da će ovaj naš mali doprinos pomoći u tome.

4
Slika 8 i 9: Bikla prije početka radionice i ručak na guvnu za kraj radionice

Veliki Godinj koji ima samo dva stalna stanovnika ne miruje. Tek što je jedna radionica završena naši domaćini gledaju u budućnost i planiraju neke buduće suradnje. Do tada ostaje još jednom zahvaliti našim domaćinima Nadi i Nediljku, na gostoprimstvu, Josipu Lendiću na znanju koje je uz domaćine podijelio s nama, Žani Pervan Odak, ravnateljici CKZ grada Vrgorca, na potpori i koordinaciji, PP Biokovo i Udruzi Naš zavičaj.

5
Slika 10: Milenijska fotografija

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR