Livno 2024.

Na poziv gospodina Mate Gotovca (Zaklada EutoNatur) dobili smo poziv za vođenje edukativne radionice izrade suhozida na imanju OPG-a „Hrga“ u mjestu Čaić pored Livna

Tekst i foto: Zvonimir Malbaša

Na poziv gospodina Mate Gotovca (Zaklada EutoNatur) dobili smo poziv za vođenje edukativne radionice izrade suhozida na imanju OPG-a „Hrga“ u mjestu Čaić pored Livna. Poziv smo rado prihvatili i obišli lokaciju gdje smo s domaćinima dogovorili pojedinosti radionice.

Mjesto Čaić nalazi se uz zapadni rub središnje trećine Livanjskog polja, dok je sama lokacija radova bila u zaseoku Hrge podno planine Kamešnice. Na takvoj osojnoj lokaciji, gdje sunce „brzo ode“ i nema vremena isušiti zemlju, buja raznolika vegetacija drveća i bilja. Takav položaj pružio je mogućnost domaćinima iz OPG-a Hrga da već nekoliko generacija održavaju tradiciju stacioniranog pčelarstva. Pčele uživaju, a domaćini s velikom pažnjom i ljubavlju brinu o njima. Zauzvrat, one im daju obilne darove. Neke od tih proizvoda imali smo prilike kušati i nismo krili oduševljenje.

Natrag na kamen. Ovog puta sastav Dragodida činila su dva Brnažanca braća Malbaša i dva Bračanina Andro i Stipe, iako se to trenutno sve izmiješalo jer su neki od tih otočana postali vlaji i obratno. Valjda se neće naljutit na ova opažanja. Uglavnom, taj dalmatinski mix zaputio se u rano subotnje jutro preko „brda“ u Livno.

Dok smo se približavali lokaciji primijetili smo nekoliko entuzijastičnih mladića s karijolom i drugim alatom kako idu kroz misto – dobar znak. Domaćini su nas srdačno primili i svi samo zajedno nazdravili „Dinarkom“ za uspješan rad, te krenuli na mjesto rada. Okupio se popriličan broj volontera koji su sačinjavali mahom lokalni momci.

Nakon kratkog teoretskog uvoda gdje su volonteri dobili osnovne upute prionuli smo praktičnom dijelu, a to je bilo zidanje „duplice“ i „podzida“. Zadatak je bio opsežan za jednodnevnu radionicu, ali je olakšan u tome što je pripremne radove odnosno čišćenje izvršio bager nekoliko dana pred radionicu. Volonteri su brzo pohvatali osnove zidanja iz u malo mentorstva zidali vrlo dobro. Nakon prvih nekoliko redova uslijedila je kratka marenda, da bi nakon toga u fantastičnom finišu uspjeli dovršiti svih 15m podzida i 6m duplice. Pri kraju su se u zidanju okušali i „bajkeri“ iz MK „MC HEADSTONE“. Sretni i zadovoljni nastavili smo druženje uz večeru. Pričalo se o zidanju, pčelama, krojili su se i neki budući planovi, razmjenjivala iskustva i zbijale šale.

Nadamo se da su volonteri ponijeli sa sobom nešto znanja o suhozidnoj gradnji, ali ono bitno je da smo svi skupa ponijeli jedno lijepo iskustvo i uspomenu.


Podzid: prije i poslije

Duplica: prije i poslije

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR