Moj kažun – La mia casita 2014

Osmo izdanje ove najstarije i najveće suhozidne manifestacije u Hrvatskoj traje 9.-24.5.2014.

Prenosima sa stranica Grada Vodnjana-Dignano

Ponedjeljak, 05.05.2014.

 [ park_kazuna_2014_flyerl.pdf ] Klikni za download (1545.8 Kb)

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Gradu Vodnjanu najavljena je osma po redu akcija “Moj kažun – La mia casita” koja će se održati od 9. do 24. svibnja u Vodnjanu.

Ovogodišnja tema akcije je “Gradnja suhozida” koja će se prikazivati u “Parku kažuna” pored sjevernog izlaza iz Vodnjana.

“Ponosni smo na ovu manifestaciju koju održavamo već osam godina. Tijekom tih godina uspjeli smo obnoviti šezdesetak kažuna, pomoću bespovratnih sredstava obnovljeno je više od 200 kažuna na privatnim parcelama. S obzirom da na Vodnjanštini postoji oko 2000 kažuna, to je više od 10% do sada obnovljenih kažuna što nije zanemariv broj. Nećemo se zaustavljati i naravno da ćemo nadalje ulagati u obnovu suhozida i kažuna, a posebno smo ponosni što je rezultat akcije probuđena svijest i promjena kulture prema ovim vrednotama našega kraja. Naime, nekad su se suhozidi devastirali i kažuni nisu bili cijenjeni, a danas se opet vraćamo tradiciji i očuvanju autohtonih tradicionalnih vrijednosti te pogotovo najmlađi shvaćaju važnost obnove i čuvanja kako suhozida tako i kažuna,” istaknuo je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović na početku konferencije.

Akcija će trajati ukupno 3 tjedna, a pokazne radionice suhozida održavat će se svaki petak i subotu (9.5.,10.05., 16.5., 17.05., 23.5. i 24.5.) od 9 do 19 sati. “Pokazne radionice održat će se na lokaciji “Parka kažuna” i to upravo izgradnjom suhozida koji će ograđivati Park.,” najavila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opću upravu Nensi Giachin Marsetič. “Oplemenjivanje i uređenje Parka nastavljamo s postavljanjem informativnih tabela/info ploča koje će objašnjavati sadržaje “Parka kažuna” na više jezika. Time bi dovršili drugu fazu uređenja Parka,” istaknula je Giachin Marsetič te dodala, “ove godine nećemo imati svečano otvorenje jer ćemo na sam dan početka akcije odmah krenuti s posjetama osnovnih škola koje se odazivaju u velikom broju te vole sve više biti aktivni dio “Mojeg kažuna”. Prva škola koja nam dolazi je Osnovna škola “Šijana”.”

U sklopu akcije i ove godine sve posjetitelje očekuje vlakić kojim možete obići prekrasne dijelove Vodnjanštine te vidjeti lokacije na kojima se u toku prethodnih akcija već obnovilo puno kažuna. Svakoga tjedna rute s vlakićem se mijenjaju te se mogu pogledati različite lokacije i kažuni. Vožnja vlakićem je besplatna i nije se potrebno najaviti. Vlakić kreće s lokacije “Parka kažuna”, a vozi svake subote u 10 sati i u 17 sati.

Ovogodišnji novitet je i izložba dječjih likovnih radova na temu “Kažunić, moj kažunić” koja će se prezentirati na otvorenom, a moći će se pogledati i tijekom cijelog ljeta.

U svrhu edukacije i prezentacije stručnog dijela priče o kažunima i suhozidima, u petak, 16. svibnja u 14 sati na lokaciji “Parka kažuna” održat će se stručna predavanja pod nazivom “RoofOfRock” – projekt pokrenut uz pomoć fonda IPA Adriatic CBC.,u organizaciji IDA-e d.o.o.

Direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana Morena Smoljan Makragić istaknula je da će se i ove godine održati biciklijada pod nazivom Bumbarbike Maraton. U subotu, 24. svibnja je okupljanje u Istarskoj ulici na parkiralištu, a start predviđan za 17 sati. Cilj je na lokaciji Parka kažuna gdje će sve sudionike dočekati okrijepa. Ove godine biciklisti imaju mogućnost voziti stazama od 20 ili 30 kilometara, a za dječicu postoji ruta od 5 kilometara.

“Zahvaljujem se gospodinu Branku Orbaniću, koordinatoru svih radova i pokaznih radionica. Također hvala poduzeću Kapitel koje svake godine podržavaju našu akciju te brojnim majstorima koji nesebično daju znanje svim sudionicima,” na kraju konferencije naglasio je Vitasović

Više informacija možete potražiti i od:

– Nensi Giachin Marsetič – 052 535 953 / 099 219 63 32

– Carmen Toffetti Štifanić – 052 535 961

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR