Najava: ”Naš krš” i Prvenstvo Crne Gore u gradnji suhozida

Planinarski klub „Subra“ i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena 29.-30. lipnja 2019. organiziraju manifestaciju ”Naš krš” na crnogorskom Orjenu.

Borilište ispred planinarskog doma
Poziv organizatora:

Dragi prijatelji, poštovaoci dinarskog krša, planinari, ekolozi, kulturnjaci, pozivamo vas da kroz feštu „NAŠ KRŠ“ ukažemo na značaj i vrijednost ove prirodne pojave, ali i kulturnog dobra, proisteklog njegovom višemilenijumskom ljudskom upotrebom! Stijena nije samo stijena, to je tlo na kojem živimo, a suvomeđa nije samo gomila sivog raspucalog kamena, to je dio jedinstvenog kulturnog pejzaža dijela svijeta kojeg nazivamo našim domom. Ovo nije poziv komformistima, Orjensko sedlo i okolni visovi nisu lako pristupačna mjesta, ali ovaj događaj i nije laka zabava. Ne, „NAŠ KRŠ“ je izazov, kako za organizatore, tako i za same učesnike. „NAŠ KRŠ“ je izazov, baš onoliko koliko su izazovni život i stvaranje na njemu.

Prijave se obavljaju do četvrtka, 27.6., na e-mail: subra@t-com.me

Program:

29.6, od 08: Planinarska edukativna tura „Staze orjenskog krša” Orjensko sedlo (1600 m) – Vučji zub (1802 m) – V. kabao (1894 m) – Orjensko sedlo tura traje oko 6 sati,  a zatim druženje u pl. domu “Orjen sedlo”.

30.6, od 10 do 16 h, Orjensko sedlo: IV Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe. Takmičenje ima prvenstveni zadatak očuvanje tradicije i umijeća gradnje u drevnoj mediteransko-montanoj tehnici “na suvo”. Događaj obuhvaća ekipno takmičenje, proglašenje najboljih, dodjelu diploma i nagrada, obilazak okolnih zanimljivosti i zajednički ručak. Upute za bodovanje

Na „NAŠEM KRŠU“ se sudjeluje i dolazi na osobnu odgovornost i u osobnoj organizaciji, a osiguran je nedjeljni ručak u pl. domu. Noćenje u domu iznosi 5 eura, dok su programi u oba dana besplatni.

Organizaciju događaja su pomogli: Opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi i Planinarski savez Crne Gore.

Izvor: PK Subra

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR