Otvorena izložba fotografija „Čovjek i kamen“

Sa portala BokaNews prenosimo vijest o izložbi i tribini o suhozidnoj baštini u organizaciji Planinarskog kluba Subra iz Herceg Novog, koji je ove godine krenuo sa akcijama proučavanja i obnove suhozidne arhitekture svoga kraja. U prilogu je i nešto opširniji izvještaj koji smo dobili od organizatora.

plakat kamen

Izvor: BokaNews, PK Subra

Izložba fotografija  „Čovjek i kamen“, čiju pripremu i organizaciju potpisuju članovi Planinarskog kluba „Subra“, otvorena je u subotu u Dvorani Park. Postavku čine fotografije nastale tokom dvije radionice posvećene tradicionalnoj gradnji suvomeđe i suhozida.

Radionice su prethodnih mjeseci održane kod planinarskih domova „Za vratlom“ i „Orjen sedlo“. Izložbu su podržali Sekretarijat za prostorno planiranje Opštine Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi, Herceg fest i Nevladina organizacija „Sinergija“.

Nakon otvaranja izložbe prikazan je kratki dokumentarni film o tradicionalnoj gradnji, kamenu, o naselju Žlijebi u zaleđu grada pod Orjenom a potom je vođena panel diskusija o graditeljskom naslijeđu. Domaćin i moderator panel diskusije bio je član PK „Subra“ Željko Starčević koji je rekao da je povod za organizovanje izložbe bio  njihovo višegodišnje zalaganje za očuvanje starih kamenih puteva u zaleđu. Saradnja sa hrvatskim Udruženjem „Dragodid“ vrijedna je hvale, naglasio je Starčević i to nije prvi put da su članovi tog udruženja radili na prostoru Boke. Već su sarađivali sa NVO „Expeditio“ (tereni u Gornjoj Lastvi i na poluostrvu Luštica).
Željko Starčević
Željko Starčević

„Planinarski klub „Subra“ ne želi, niti ima mogućnosti da bude onaj koji sve vrijeme ima glavnu ulogu u očuvanju starih puteva i tradicionalne gradnje u zeleđu Herceg Novog. Šira zajednica, ali i nadležne službe imaju priliku da postanu zamajac turističke valorizacije ruralnog nasljeđa našeg zaleđa, kazao je Starčević. On je naglasio da bez institucinalnog okvira, koji će znati da zaštiti tradicionalnu gradnju i bez njene valorizaciju, sve druge aktivnosti  na tom području mogu biti kontraproduktivne… Jer, tamo gdje ima novca a nema kontrole i planova, nastaje stihija, smatra Starčević.

Tradicionalna gradnja suvomeđe i suhozida svakako je tema koja zaslužuje više okruglih stolova koji bi uputili na razmišljanje ko smo, odakle smo i gdje bi trebalo da idemo, smatra sekretar za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mladen Kadić.

„Graditeljsko naljeđe Herceg Novog je takvo da mi koji se bavimo planiranjem i izgradnjom, nikako ne smijemo da zaboravimo suštinu i smisao ove teme i da s pažnjom inkorporiramo novu gradnju  u ambijent sa starim objektima. Stari objekti moraju ostati vertikala graditeljskog nasljeđa, odnosno graditeljske budućnosti Herceg Novog“, kazao je sekretar Kadić.

On je podsjetio je da je u toku tender za  izbor obrađivača prostorno urbanističkog plana do 2030. godine  a jedna od osnovnih obaveza koje će obrađivač morati da se pridržava je vođenje računa o ruralnim predjelima i planovi za njihovo aktiviranje u cilju turističke valorizacije.

„Kamen simbolizuje vječnost. Imamo specifičnu ruralnu sredinu koju moramo sačuvati i što više promovisati jer je to  ono što moderan čovjek cijeni i što će strani turisti rado posjećivati, kazala je  direktorica Turističke organizacije Herceg Novi Bojana Blagojević. Podršku projektu tradicionalne gradnje kamenom, koju na svojim radionicama promoviše PK „Subra“, pružila je i JUK „Herceg Fest“. Vršilac dužnosti direktora „Herceg festa“ dramski pisac Stevan Koprivica kazao je da je  ta institucija našla zajednički imenitelj sa PK „Subra“ – kulturološki i civilizacijski argumenti života u Herceg Novom, Boki i regionu.

Izložba fotografija „Čovjek i kamen“ se može pogledati u foajeu Dvorane Park  do 10. avgusta.

Izvjestaj sa veceri posvecene tradicionalnoj kamenoj gradnji_Page_1 Izvjestaj sa veceri posvecene tradicionalnoj kamenoj gradnji_Page_2 Izvjestaj sa veceri posvecene tradicionalnoj kamenoj gradnji_Page_3

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR