Po 3 tisuće kuna za obnovu kažuna

Grad Vodnjan sa ukupno 50.000 kn i ove godine sufinancira obnovu kažuna na svom području. Pojedinačna potpora iznosi do 3000 kn, a rok za podnošenje zahtjeva je 15. svibnja 2016.!

 

Na stranicama Grada Vodnjana objavljen je poziv za nepovratna sredstva koje Grad već devetu godinu za redom dodjeljuje vlasnicima koji žele obnoviti svoje kažune. Uvod je to u (cijelo)svibanjski događaj pod nazivom “Moj kažun – La mia casita”, koji ima veliku tradiciju (održava se od 2006.) i koji uz aktivnosti na obnovi pojedinačnih kažuna uključuje i radionice za javnost gdje se amateri i entuzijasti mogu susresti sa pravim majstorima suhozidnog posla, od njih nešto naučiti, i na kraju zafeštati.

Bićanić-Jan_2013_elaborat-za-ISTARSKI-KAŽUNnb-1
Fotografija iz Istrian kažun – Project proposal – Jan 2013 (Bičanić).pdf-1,7 MB

Pojedinačna potpora iznosi do 3000 kn, a kako je ukupni budžet 50.000, nije teško izračunati da se očekuje odobrenje sredstava za 15-20 kažuna. Sredstva se ne čine velika, ali očito su kroz sve ove godine – zajedno sa zaraznim entuzijazmom graditelja Branka Orbanića i lokalnih graditeljskih ekipa – bila dovoljna da se potakne obnova preko 60 ovih romantičnih kamenih zdanja koje su s pravom postala jednim od najprepoznatljivijih simbola Istre i etablira zasigurno najjači suhozidni događaj u Hrvatskoj i vjerojatno jedan od jačih na Mediteranu.

foto: Branko Orbanić, 2010.

Poziv vrijedi do 15.4. a prijavnica i upute mogu se naći na http://www.vodnjan.hr/hr/natjecaji/javni-poziv-za-dodjelu-bespovratne-potpore-za-obnovu-kazuna-na-podrucju-grada-vodnjana-dignano-2016.

Više o kažunima potražite u materijalima dostupnim preko www.dragodid.org i pregledajte lokacije i fotke oko 1400 kažuna do sad ubilježenih na interaktivnu kartu www.suhozid.hr.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR