Pomalo i po kraju 2023.

Tekst: Duje Mikelić
Foto: Anđela Krajina

Vikend 4. i 5. studenoga ekipa iz Dragodida odazvala se na poziv prijatelja iz udruge Praputnjak – kulturni krajolik. Ovoga puta nismo radili na impozantnim prezidima Takale, već u neposrednoj blizini – Dolčini, krškoj udolini smještenoj između brze ceste i mjesta Praputnjak. Nekoć važno poljoprivredno područje danas je uglavnom zapušteno.

No, gdje god se okrenuli i danas su vidljivi spomenici teškog rada predaka tog kraja. Nebrojeno suhozidnih terasa, duplica i lokva u dnu doline u kombinaciji s podivljalom vegetacijom tvore jedan predivan i pomalo misteriozan ambijent. Upravo je cilj aktivnih lokalaca valorizirati takav ambijent i približiti ga široj skupini ljudi, prvenstveno u vidu raščišćavanja postojećih puteva koji zatvaraju krug oko Dolčine i tvore idealno mjesto za izlet, šetnju ili samo popodnevni bijeg od pritisaka modernog načina života.

Volontera je zbog promjenjivog vremena bilo u ponešto manjem broju nego inače, no okupljeni su bili puni entuzijazma za radom. U kombinaciji s iskusnim vodstvom lokalnog meštra o’ suhozida (i odličnog poznavatelja lokalne povijesti i običaja) Zrinka Mičetića – popularnog Vjeke, u dva dana se napravio veliki posao, što čišćenja, što obnove suhozida. Jesensko blato ne dopušta rad „u tijesno“, pa smo se raširili na nekoliko različitih lokacija i redom „krpali“ urušene dijelove. Obnova je bilo mnogo, no u prilogu je samo mala fotogalerija kako bi čitatelji vidjeli djelić napravljenoga i moguće se priključili radovima u proljeće!

PS: Kao i uvijek, puno hvala Josipi i Ivoni na iznimnom gostoprimstvu!

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR