Radionica uklanjanja urušenog krovišta u Dragodidu

Tekst i fotografije: Ana Jadrijević

U proljeće 2023. godine urušio se dio krovišta na jednoj od kuća u selu Dragodid na Visu. Nedjeljka Suić, jedina povremena stanovnica sela, zvala je u pomoć našu udrugu da dođe spasiti što se spasiti da. Krov konobe je bio u pitanju pa je bilo važno odmah intervenirati kako koja kamena ploča ne bi završila Nedjeljki na glavi. Uz financijsku podršku Grada Komiže i nas dragodidaša, od 27. do 30. svibnja održana je radionica uklanjanja razrušenog krovišta. Posla je bilo, prašine još više, ali očistili smo konobu, sve pomeli i presložili uz Nedjeljkin nadzor.
Kamene ploče pale s krova, kao i one koje su opasno stajale na rubu, odvajali smo i slagali po veličini. Drvene dijelove krovišta smo sanirali i učvrstili. Tako smo završili hitnu intervenciju i Nedjeljki omogućili siguran boravak u konobi.

Drugi dio radionice se nastavio krajem rujna. Dok je dio ekipe obavljao stručni pregled stanja krovišta saniranog u svibnju, drugi dio se dao u popravak naplova (pjovera), a kasnije i jedne veće izvale podzida. U Dragodidu uvijek ima nešto za popraviti, u to sumnje nema. Najvažniji dio ove radionice bio je dokumentiranje postojećeg stanja i sastavljanje plana rada za sljedeću (dulju i složeniju) radionicu kojom bismo napravili sveobuhvatnu obnovu cijelog krovišta. Sve se temeljito premjeravalo kao priprema za buduću demontažu postojećeg krovišta, slaganje nove drvene konstrukcije i pokrivanje kamenim pločama. Napravili smo popis materijala i alata koji će nam biti potrebni, skrojili radni plan i program o broju ljudi, dana, aktivnostima, i detektirali građu koju bismo mogli ponovno iskoristiti u planiranoj obnovi. A da nam boravak u Dragodidu ne prođe samo u radu, prašini i planiranju, pobrinula se domaćica koja nas je cijelo vrijeme animirala i nasmijavala svojim pričama i legendama. Hvala joj na tome.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR