Suhozidna akcija na Putu Glagoljaša

Izvještaj i novinski isječci sa suhozidne radionice održane 25. i 26. listopada podno benediktinskog samostana na brdu Ćokovac u Tkonu na otoku Pašmanu

Treća po redu suhozidna radionica u organizaciji Turističke zajednice Općine Tkon i LAG Laura održana je u subotu i nedjelju 25.-26. listopada 2014.  Kao i prva, prošlogodišnja, te druga, ljetošnja, i ova je organizirana u suradnji sa udrugom Dragodid koja je dala voditelje radionice i većinu volontera.

Tekst i foto: Filip Šrajer

Okupljanje sudionika radionice u subotu ujutro ispred TZ Tkon. Gužva nije nastala zbog suhozida, nego zbog trajekta.

Sezona je završila, tu nema sumnje. Zakašnjelo ljeto 2014. i uživanje u toplom desetom mjesecu bura je okončala neposredno prije našeg dolaska.

Tkonske radionice već tradicionalno imaju dobre plakate. Ekipa koja je zaslužna za organizaciju – Nadia Varunek iz TZ Tkon i Alda Sovitti-Borčilo i ostale cure iz LAG Laura – uspjela je dvije godine za redom organizirati radionicu malim donacijama Ministarstva kulture, OTP banke, Županije i Općine.

Nažalost jači odaziv domaćih na samu radionicu i ovoga puta izostaje, ali treba i to shvatiti. Sa druge strane preko weba i usmeno širi se dobar glas i interes konstantno raste. Dragodid je došao sa 10 članova i još nekoliko prijatelja. Došli su i novi prijatelji iz PD Belveder Biograd, održavši obećanje dano na Vranskom jezeru. Park prirode neslužbeno je predstavljala Norma Fressel, biologinja i organizatorica tamošnjih sličnih akcija.

Izbor teme radionice pao je na uređenje puta prema Benediktinskom samostanu sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac povrh mjesta. Benediktinci su u doba svoje najveće snage na istočnoj jadranskoj obali podigli cijeli niz samostana na najljepšim lokacijama – spomenimo samo Lokrum, Veliko jezero na Mljetu, Visovac na Krki, Biševo, Svetac, Košljun na Krku itd. od kojih su neki kroz vrijeme opustjeli, neke preuzeli franjevci, a samo ovaj na Ćokovcu još je uvijek benediktinski, držeći mise na staroslavenskom jeziku i služeći se glagoljicom kao njihovi prethodnici prije devet stoljeća.

Sam put koji smo počeli obnavljati proljetos prolazi uglavnom općinskim zemljištem i nije ucrtan u katastarske karte. Nekadašnji pašnjaci sa jedne i druge strane već dugo zarastaju u makiju a djelomično i u visoku borovu šumu. Put je s jedne strane obrubljen zidom duplicom visine cca 1,3 m koja je mjestimično razvaljena korijenjem i palim deblima bora, a sa druge unjulicom koji se uglavnom urušila “do temelja”.

Gradilište je bilo u zavjetrini od bure pa je bilo jako ugodno za raditi oba dana. Ovaj put do Ćokovca predstavlja idealnu lokaciju za vikend radionice volonterskog tipa – javni put kojim i inače prolaze posjetitelji mjesta, k tome sa jakom povijesnom i panoramskom dimenzijom. 

Domaći su bili malobrojni, ali ugledni. Uz Nadju, zidati su došle i Bruna Jakovljev, tajnica Općine …

… i Ana Kuštera, ravnateljica vrtića, sa sinom Abelom. Ana nam je napravila i fritule!

Pri kraju oba radna dana sa duplice bismo se prebacili na unjulicu, koja je – čim se savlada početna nesigurnost i nešto drukčija tehnika – neusporedivo brža i samim tim zabavnija za zidati.

Neki su komentirali da prelaze “isključivo na unjulo”.

U dva dana akcije popravili smo bruto stotinjak metara puta ili dvadesetak metara izvala na duplici i vratili do dva tri reda kamena na unjulicu. Vidi se da se nešto napravilo, a u Tkon ćemo se vratiti još najmanje jednom ove godine jer kanimo za Suhozid.hr evidentirati kućice, kako ovdje zovu bunje, kojih ima dosta a malo se zna za njih. Neke fotografije kućica mogu se pogledati u FB galeriji Dražena Pribilovića, neke već jesu na Suhozid.hr, a općinski vijećnik Branislav Smoljan nam je na Nadjinu molbu na karti pokazao još neke lokalitete.

U nastavku su prije-poslije fotke, a cijeli album sa pedesetak fotki i filmićem nalazi se ovdje.

Fotografije TZ Tkon su ovdje. 

 Zadarski list, 28.10.2014.

Slobodna Dalmacija, 28.10.2014.

 

 

 

 

 

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR