Tumaranje Dinarom i potraga za vodom na kršu

Listopad smo proveli na Dinari i njenom podnožju. Nakon volonterskog kampa u selu Ježević kojemu je glavna tema bila obnova suhozida i suhozidnih elemenata vezanih uz lokve i bunare, obišli smo značajan dio našeg najmlađeg parka prirode sa ciljem ubiciranja antropogenih vodenih tijela.

Kao dio projekta Stillwater Revival u kojem Dragodid sudjeluje kao partner, dužni smo mapirati sve bunare i lokve koje pronađemo na širem području Parka. U ovoj jesenskoj kampanji obišli smo ih i mapirali preko četrdeset, a o konačnoj brojci koliko ih ima teško je nagađati.

Bunari i lokve od neminovne su važnosti za život na kršu, osim povijesnog konteksta u kojem su predstavljale jedini način za doći do vode mimo prirodnih izvora, oni su i od ogromne važnosti za biodiverzitet pašnjačkih staništa, i upravo radi toga ih se trenutno obnavlja. Na temelju građe koju smo prikupili i koju ćemo prikupiti na proljeće, i u dogovoru sa projektnim partnerima odabrat će se deset bunara i lokvi od ključne važnosti za prirodu i korisnike okoliša, te ćemo ih obnoviti tradicionalnim metodama i vratiti u izvorno stanje. Kupnju opreme za mapiranje nam je kroz donaciju omogućio LUSH Hrvatska, i zahvaljujući njima možemo vam pokazati ove  fotografije.

default
Bunar Čubrice

default
Bunar Pekasova Draga

default
Bunar Perković

default
Bunar u Krivodolu

default
Izvor Čatrnja

default
Lokva iznad Roža Voštane

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print
  • Tumblr

Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *