Akcija na Marjanu

Udruga Dragodid u suradnji sa Javnom ustanovom za upravljanjem park šumom Marjan održala je 10. i 11. srpnja dvodnevnu radionicu suhozida, kako bi se djelatnici J.U. educirali u obnovi tradicijske gradnje.

Udruga Dragodid u suradnji sa Javnom ustanovom za upravljanje park šumom Marjan održala je 10. i 11. srpnja dvodnevnu radionicu suhozida, kako bi se djelatnici JU educirali u obnovi tradicijske gradnje. Dugoročni cilj ove radionice je postići nivo sposobnosti djelatnika park šume u samostalnom obnavljanju  porušene suhozidne građe na Marjanu. Tijekom dva radna jutra previđeni dijelovi urušenog suhozida na nekoliko lokacija u okolici Bena uspješno su obnovljeni, a polaznici su stekli osnovna predznanja vještine građenja u suho, kako bi ubuduće radili na obnovi trase ekološko-edukativne staze Martin put, koja obiluje pločastim vapnencom i kao takva predstavlja poseban sraz geologije i tradicijske arhitekture, što ovaj lokalitet na samo desetak minuta od centra Splita čini iznimnim kultiviranim krajolikom.

Osim djelatnika JU u radovima su sudjelovali i osobe iz programa Javnih radova koji su zaposleni u Ustanovi tijekom ljeta. Inicijalnoj radionici, prethodio je plan uređenja edukativne staze na Marjanu, koja bi osim interpretativne table o tradicijskoj arhitekturi (autor: Dragodid), sadržavao i geološku stazu, te niz punktova koji bi posjetitelje pobliže upoznali sa florom i faunom park šume Marjan. Projekt izrade mogućeg vizualnog identiteta staze izradili su studenti Umjetničke akademije iz Splita zajedno sa svojim mentorima, no što će se od toga i kada realizirati, ostaje tek vidjeti.

Radovi na Stazi izvodili su se u skladu s izdanim Rješenjem za izvođenje zahvata uređenja ekološko-edukativne staze Martin put i Rješenjem za izvođenje zahvata uređenja terena i objekta u spomen na babu Martu, a od strane Upravnog odjela za graditeljstvo, komunalne poslove, infrastrukturu i zaštitu okoliša u splitsko-damatinskoj županiji. Svi objekti tradicijske arhitekture  nedavno su snimljeni od strane Arhitektonskog fakulteta u Splitu, te je podloga dostavljena Konzervatorskom zavodu u Splitu na razmatranje, što će ujedno biti i polazišta točka za sve buduće akcije na Marjanu. (F. B.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN