Erasmus+ heritage volunteers and leaders 4 – početni seminar

Tekst i foto: Tanja Kremenić

U tjednu između 6. i 10. studenoga 2023. bili smo u Francuskoj na kick-off eventu 4. izdanja programa Erasmus+ Heritage Volunteers and Leaders.

Voditelj projekta je REMPART, jedna od krovnih francuskih organizacija zaduženih za obnovu i popularizaciju spomenika kulturne baštine. U ove su aktivnosti samoinicijativno krenuli 1966. godine, potaknuti razrušenom poslijeratnom Europom, a tek 18 godina nakon su postali službeno prepoznati. Do danas su obnovili više od 1.000 kulturnih spomenika, okupljaju i podržavaju 200 drugih udruga i 50 partnera, koji djeluju uglavnom na području Francuske, ali i u drugih 30 država. Udruga Dragodid je jedna od partnerskih udruga, a s REMPART-om surađuje od 2012. godine (https://www.dragodid.org/dragodid-u-louvreu/, https://www.dragodid.org/dragodid-na-seminaru-u-francuskoj/, https://www.dragodid.org/le-hameau-abandonne-de-barrieres-erasmus-razmjena-mladih/, https://www.dragodid.org/otvorene-prijave-za-razmjenu-mladih-u-francuskoj/, https://www.dragodid.org/razmjena-iskustava-u-francuskoj/).


Slika 1. Johanna O’Byrne iz Remparta prisutnim projektnim partnerima najavljuje plan i program 3-dnevnog kick-off seminara u prostorijama udruge Le Conservatoire du Patrimoine du Freinet (u mjestu La Garde-Freinet) te predstavlja organizaciju Union REMPART.


Slika 2. Jedan od poticajnih slajdova u Johanninoj prezentaciji o Rempartu.

Naš se trodnevni seminar održao u La Garde-Freinet, autentičnom provansalskom selu od oko 1.800 stanovnika, koji se skriva u planinskom lancu Massif des Maures, 15-ak kilometara sjeverno od poznatog Saint-Tropeza. Osim predstavnika Remparta (Marie-Georges Pagel-Brousse, predsjednica, Johanna O’Byrne, i Lucile Etienne), domaćini su bili članovi lokalne udruge “Le Conservatoire du Patrimoine du Freinet”: Laurent Boudinot i Laura Mirante. Predstavili su nam svoj impresivni angažman na lokalnom i regionalnom području. Počeci ove udruge sežu još u 1901. godinu (!). Proučavaju, predstavljaju i obnavljaju većinu prisutnih elemenata kulturne i prirodne baštine, od obnove suhozida do formiranja muzeja u centru mjesta, održavanja radionica za djecu i odrasle. Rade i na obnovi i obilježavanju turističkih i planinarskih staza. U skladu s time, nisu nas zatočili samo u svoje radne prostorije – u svakom je danu bio organiziran obilazak nekih od okolnih lokacija. Tako smo posjetili utvrdu Freinet, koračali planinarskim putovima kojima smo upoznavali (pretežno) mediteransku vegetaciju ovog kraja, ali i stabla pluta koje se ovdje eksploatira. Jedno smo popodne sagradili (…pokušali sagraditi) testnu duplicu. U zadnjem smo danu posjetili vinariju te kišni i vansezonski Saint-Tropez.


Slika 3. Provansalski La Garde-Freinet. Ime potječe od smještaja na nadzornoj poziciji (la garde = straža), dok freinet u sebi skriva lat. fraxinus, odnosno fraxinetum = jasenova šuma. Oko potonjeg se još vodi rasprava.


Slika 4. Pogled s utvrde Freinet. Smatra se da je bila nastanjena u 12. i 13. stoljeću, a funkcija potpuno napuštena u 16. stoljeću.


Slika 5. Suhozidne stepenice na stijeni utvrde Freinet


Slika 6. Lokacija treninga i kampa u 2024. – Conservatoire de figuiers de Miremer


Slika 7. Saint-Tropez pod kišobranima

Osim domaćina, upoznali smo rad još 20-ak predstavnika partnerskih javnih i privatnih organizacija (udruge, sveučilišta, muzeji, tvrtke) iz različitih europskih država: Francuske, Poljske, Rumunjske, Portugala, Irske, Malte, Španjolske, Njemačke, Mađarske (kao i Španjolske i Grčke, iako nisu bili prisutni). Osim Dragodida, od hrvatskih udruga bila je prisutna i udruga Veles, koja se uglavnom bavi razmjenama mladih. Drugi dan, po završetku predstavljanja aktivnosti svih prisutnih udruga, Johanna je predstavila plan razmjena kroz 2024. i 2025. godinu (detaljnije dalje u tekstu).

Rasprave su vodile o različitim izazovima na koje nailazimo u svima od naših partnerskih država kad je u pitanju obnova spomenika kulturne baštine. Tu se uglavnom radi o načinima financiranja, vladajućima/upravi, legislativi, problemima odaziva. Čini se da Francuska (Rempart) bilježi pad sudionika u post-pandemijskom periodu, što je nešto čime se u Dragodidu ne možemo požaliti. Angažiranih i zainteresiranih je sve više i naš je izazov trenutno izražen u činjenici da ne možemo pružiti adekvatan angažman za vođenje svih radionica za kojima postoji rastuća želja diljem hrvatske jadranske obale.

Većina se udruga, prisutnih na ovom seminaru, bavi organizacijom volonterskih kampova/rezidencija/radionica/chantierima, koji su se pokazali kao jedna od ključnih aktivnosti kojima se obnavljaju kulturni spomenici. Zbog toga je jedan od fokusa rasprave bio na razmjeni iskustava i prijedloga dobre prakse. Načela kojima se svi nastoje voditi su visoka razina brige za okoliš i inkluzija svih pripadnika; potonje je posebice naglašeno jer su sudionici kampova/radionica pripadnici različitih država (regija) i kultura. S obzirom da je Johanna posjetila Dragodidov kamp u selu Petrebišća, u više je navrata pohvalila ekološki pristup koji na Učki primjenjujemo.

Konačno, zadaci. Dragodid je u ovom projektu pozvan regrutirati volontere i voditelje voljne nekoliko tjedana učiti i sudjelovati u treninzima i radionicama na dvjema lokacijama u Francuskoj. Prvi cilj je osposobiti jednog, odnosno dva voditelja kampa, koji će tome morati posvetiti 3 tjedna u 2024. i 2025. godini. Drugi cilj je omogućiti posjetu francuskim kampovima (chantier) za barem 5-6 volontera iz Hrvatske, mlađima od 34 godine.

1) Prvi trening i kamp održat će se tijekom 2024. godine, na obnovljenom terasiranom smokviku (Conservatoire de figuiers de Miremer). Trening za voditelja (tzv. leaders) bit će organiziran u ožujku, a kamp za voditelja i volontere bit će organiziran u drugoj polovini rujna 2024. S nama će biti prisutni i volonteri i voditelji iz udruge Boulouki (Grčka) te iz Transylvania Trust Foundation (Rumunjska). Rad se odnosi na obnovu potpornih suhozida.

2) Drugi trening i kamp održat će se tijekom 2025. godine, na dvorcu Coucy, SI od Pariza. Trening će se održati također u ožujku, dok će se dvotjedni kamp održati u kolovozu. Domaćini su udruga Association de mise en valeur du château de Coucy.

Domaćini iz La Garde-Freinet su već izložili plan volonterskog kampa koji očekuje zainteresirane sudionike u 2024. godini: radi se četiri dana u tjednu, nakon čega slijedi ni manje ni više nego bazen unutar smještaja; ostala tri dana su razgledi i izleti. Nadamo se da će mladi hrvatski entuzijasti prepoznati potencijal sudjelovanja na ovakvim radnim akcijama i odazvati se u maksimalnom broju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN