Najava: radionica na Kotoru, Crikvenica

Već tradicionalno surađujemo sa Muzejom Grada Crikvenice na organizaciji suhozidne vikend radionice "Očuvanje gromača na Kotoru". Uvijek je živo i dođe puno ljudi pa ako ste ili budete u blizini, ne oklijevajte doći 17. i 18.10. i malo razgibati ruke, leđa i mozak!

Prenosimo najavu sa stranica Muzeja Grada Crikvenice, a izvještaje sa prošlih radionice pogledajte ovdje i ovdje. Vidimo se na Kotoru!img_2140_1575x1050

Radionica „Očuvanja gromača“ na Kotoru

Korijeni Crikvenice potječu iz njenog najstarijeg mjesta – Kotora. Kotorani su po tradiciji bili vrsni zidari i klesari što je vidljivo na sačuvanim povijesnim građevinama. Danas je Kotor registriran kao etno zona, a formacije suhozida, odnosno gromača, u organizaciji prostora predstavljaju važan dio spomeničke vrijednosti cijele zaštićene zone. Gromače na Kotoru dio su mediteranskog graditeljskog nasljeđa koje se razvija od prapovijesti do 20. stoljeća, a karakterizira ga suhozidna gradnja. Stoga je neophodno sačuvati znanje o gradnji gromača u smislu nematerijalne baštine Hrvatske i Europe, ali i očuvati postojeće gromače njihovim stalnim održavanjem.

Ako želite naučiti na koji način popraviti gromače uključite se u dvodnevnu radionicu „Očuvanje gromača na Kotoru“ koja će se održati tijekom vikenda, 17. i 18. listopada 2015. godine.

Ciljevi radionice su:
– educiranje lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja gromača i načinu izgradnje tj. obnove postojećih gromača;
– popravak dijela urušene gromače s puškarnicama na sjeverozapadnoj strani brda Kotora;
– edukacija  sudionika o općim tehnikama i pravilima suhozidne gradnje;
– popularizacija gromača kao vještine i baštine u lokalnoj zajednici i široj javnosti.

Raspored

Subota, 17. listopada
Okupljanje sudionika u 9,00 sati kod „Labirinta“ u predjelu Podbadanj. „Labirint“ se nalazi na kraju Kotorske ulice u Crikvenici uz cestu za Grižane, odnosno Tribalj, a cca. 100 metara prije Griškog mosta iz smjera Crikvenice. Odlazak pješice do lokacije gdje će se održati radionica – početak puta od Podbadnja prema naselju Kotor. Rad je planiran od 10,00 do 12,30; od 12,30 do 13,30 ručak za sve sudionike, te nastavak radionice od 13,30 do 16,00 sati.
Nedjelja, 18. listopada
Rad je planiran od 10,00 do 12,30; ručak za sve sudionike i prezentacija učinjenog.

Prijava

Radionicu organizira Muzej Grada Crikvenice i Grad Crikvenica u suradnji s Udrugom 4 GRADA DRAGODID. Radionica je namjenjena za sve dobne i spolne skupine, a nadamo se da će se uključiti i lokalne udruge, građani, učenici, studenti i šira javnost.
Radionica je besplatna za sve sudionike, a broj sudionika je ograničen na 20 osoba. Molimo sve sudionike da obuju odgovarajuću radnu obuću, a organizatori će im osigurati zaštitne rukavice.

Rad s kamenom po svojoj je prirodi opasan i može dovesti do ozljeda. Iako će organizatori voditi brigu o vašoj sigurnosti, potrebno je da sami procjenite svoje fizičke sposobnosti i vještinu za svaki od poslova koji će se obavljati na radionici. Sudjelovanjem na radionici prihvaćate vlastitu i odbacujete organizatorovu odgovornost za moguće ozljede.

Molimo sve ozbiljno zainteresirane da prijave svoj dolazak na sljedeće kontakte:
051/781000; 091/1241101; mgc@mgc.hr

Organizator: Muzej grada Crikvenice

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN