Suhozidanje na Prviću

Tekst: Julia Bakota
Foto: Julia Bakota, Ante Senjanović, KDFV

Zadnji dan rujna i prvi dan listopada proveli smo na Prviću i održali radionicu obnove porušenih suhozida u okviru petih po redu Kreativnih dana Fausta Vrančića.

Trodnevni festival (29.9.-1.10.) potpuno je volonterski organizirala udruga Otok s Prvića, s ciljem oživljavanja otoka van sezone i promoviranja stvaralaštva i inovativnosti kroz niz edukativno-zabavnih događaja. Za vidjeti i probati je bilo svega: 3D printera, grafita, plesa na svili, puštanja zmajeva, izrade keramike, promatranje nebeskih tijela… A za poslušati također: predavanja o ljekovitom bilju, eko-poduzetništvu i vješticama, održivosti otoka, raspolaganjem otpada…

22051215_947664682066482_1661581048532571906_o
Foto 1. Na Festivalu su sudjelovali mališani iz Vodica, Čiste Velike i Šibenika

Od suhozidnih aktivnosti,u subotu je održana radionica obnove porušenih podzida na dvije lokacije: uz cestu koja povezuje jedina dva mjesta na otoku – Prvić Luku i Šepurine, te u luci nasuprot glavnog lučkog trga. Ne možemo se pohvaliti velikim brojem lokalnih sudionika koji su zasukali rukave i s nama zidali, no mnogi su zastali i započeli razgovor o suhozidima koje imaju i koje bi voljeli obnoviti. Podijelili smo trikove zanata, popričali o otočnoj svakodnevici i uživali slažući kamen na kamen uz more, s pogledom na zmajare.

PP
Foto 2. Popravljeni podzidi u lučkoj luci

cesta
Foto 3. Čišćenje i popravljanje podzida uz cestu Prvić Luka-Šepurine

U nedjelju smo se uputili u istraživanje prvićke unutrašnjosti koja na samo petnaestak minuta hoda od obale krije dvije bunje, ozidane gomile, staru mirinu, gustirnu i brojne pregradne suhozide. Ugodno iznenađeni kamenom pričom koju skriva ovaj manje posjećen dio otoka, s organizatorima smo dogovorili kako ćemo dogodine, uz radionicu, inicirati i stručni zajednički obilazak najzanimljivijih suhozidnih objekata.

PRVIC
Foto 4. Kamena unutrašnjost Prvića

5. KDFV je oživio ovaj mali otok ispred Vodica, a zahvaljujući video radionici dokumentarnog filma možemo vidjeti kako su klinci doživjeli ovogodišnje aktivnosti i što ih je najviše od svega zanimalo (”A… jel to teško?”): Film

Vidimo se dogodine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN