Slike s terena: Hiške u začaranoj šumici

Sergio Gnesda je poslao par slika s Krasa da vidimo kako izgledaju slovenske Hiške.

Naš prijatelj Sergio Gnesda poslao nam je slike sa skitnje po Krasu. Naravno da je srcu draže objavljivati slike akcije, ali zima je pa daj šta daš :),  pogotovo kad su hiške u pitanju. Tih zaklona koji su rasuti po bjelogoričnim šumama/šikarama na jadranskom sjeveru nismo viđali puno ovdje. Ambijent po nečemu podsjeća na scene iz Boormanovog Excalibura…

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. Javljam se pošto sam veliki prijatelj Sergia Gnezde, da objasnim izvor ovih miniaturnih pastirskih hišaka. Ovake male hiške gradili smo dok smo bili mali pastiriči negde od 6-12 godina, tako smo se učili gradnje suhog zida. Poslije smo započeli uz pomoć odraslih pastira ili naših djedova, gradnjom pravih zatočišta gde je moglo u njih čučati više pastira, kad je došla oluja sa kišom ili jaka bura. Ali prve naše gradnje bile su pećice gdje smo pravili pastirske marende od krompira i repe.
    Poslednja fotografija predstavlja unutrašnjost špilje Triglavce gde je bio održan svake godine na jesen sve do početka 19. stolječa obred rodnosti žita. Donji kamen sa malom vodenom rupicom zove se Deva a gornji je Devač. U stvari to je dviju staroslovenskih božanstva- ljubimaca, koji su svojim prirodnom energijom (rodnošču) uticali na rodnost žita- pšenice, rži i ajde i žena koje nisu mogle imati dece. Šire sam o tome napisao u Studii Mythologici Slavici!
    OVO MOŽETE SLOBODNO OBJAVITI!

    Prijateljski pozdrav sa Krasa,

    Boris Čok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN