Suhozidni 47. zagrebački salon arhitekture!

Od ukupno deset nagrada i priznanja 47. zagrebačkog salona arhitekture, tri su osvojili suhozidi!!! Veliku nagradu Salona osvojio je Nikola Bašić za križeve na Kornatu, a posebna priznanja osvojili su Andlar i Aničić za istraživanje jadranskih kulturnih krajobraza i Dragodid za suhozidne radionice.

Na ovogodišnjem Salonu arhitekture, trienalnoj izložbi hrvatske arhitektonske produkcije, predstavljeno je 295 radova nastalih 2009.-2012., u kategorijama Projekt (150), Realizacija (127) i Prijedlog (18). Mi smo se natjecali u kategoriji Prijedlog  (“radovi koji doprinose promišljanju urbanog, suburbanog i ruralnog prostora”) sa plakatom DRAGODID.ORG – Jedna nova uloga suhozidne gradnje. Na otvorenju izložbe dodijeljena je Velika nagrada Salona, tri ravnopravne nagrade i šest posebnih priznanja.


foto: UHA

Izgleda da su suhozidne teme dobro pogodile u žicu selektora Dražena Juračića, u smislu potrebe za “preformuliranjem naših prioriteta u smislu održivosti, odgovornosti, u smislu onog osnovnog pojma elegancije, da se maksimum postiže minimalnim sredstvima”, pa su se tako Bašićevi križevi za vatrogasce ovjenčali Velikom nagradom  Salona, a Dragodid.org i Iznimni kulturni krajobrazi primorske Hrvatske autora Gorana Andlara i Branke Aničić dobili su posebna priznanja.


foto: UHA

Vijest sa kratkim intervjuom sa Nikolom Bašićem, te izjavama selektora Dražena Juračića i predsjednika Udruženja hrvatskih arhitekata Hrvoja Hrabaka možete pogledati u emisiji HTV Vijesti iz kulture
http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=564&cHash=5d0080a481 ,
a službenu obavijest i slike sa otvorenja naći na stranicama UHA
http://www.uha.hr/direkt2010.php?tekst_id=3999.

predstavljamo izložbene plakate Bašića, Dragodida i Andlar-Aničić:


Bašić – .pdf plakata (5 MB)


Dragodid.org – .pdf plakata (3,5 MB)


Andlar-Aničić – .pdf plakata (5,5, MB)

5 Comments

  1. Bravo Dragodidovci! Vaša promišljena marljivost i energija koju ulažete na očuvanju hrvatske suhozidne baštine daje nade da se još ponešto dade spasiti za buduće naraštaje. Nadam se da ćete ustrajati.

  2. Čestitam! Trebat će te stalno sjedište, ako ni zbog čega drugoga tada za pohranu priznanja…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN