Najava: radionica Suhozidi Vranskog jezera 2015

Park prirode Vransko jezero poziva na druženje na radionici suhozidne gradnje koja će se održati 24. i 25. listopada 2015. na prostoru Bašinke i Modrava.

prenosimo sa stranica Parka prirode Vransko jezero

poziv_na_radionicu_suhozidi_vranskog_jezera_2015

Poziv na radionicu Suhozidi Vranskog jezera 2015

Pozivamo Vas da nam se pridružite na petoj, dvodnevnoj radionici suhozidne gradnje u Parku prirode Vransko jezero, 24. i 25. listopada 2015. na prostoru Bašinke i Modrava.

Radionicom će se nastaviti obnova objekata suhozidne gradnje u PP Vransko jezero te ukazati važnost zaštite naše prirodne, kulturne i graditeljske baštine, zainteresirati javnost za obnovu suhozidne gradnje, kao i poboljšati suradnja s lokalnim stanovništvom i udrugama koje se bave zaštitom i obnovom suhozidne gradnje.

Na prostoru Bašinke u tijeku je izrada pontonskog pristaništa za električni brod te će se ovom prigodom obnoviti suhozidi pristupnog puta, te Šenična cesta kao jedan od najvažnijih suhozidnih putova koji su težaci prostora Betine i Murtera koristili za prolaz i transport od mora do Vranskog jezera. Nakon uspješnog uređenja Šeničnog puta tijekom prethodnih radionica suhozidne gradnje, i ove godine nastavljamo s uređenjem cjeline Šenična cesta – lučica Prosika.

PROGRAM

Subota, 24.10.2015.
9:30 okupljanje na vidikovcu Kamenjak
10:00 polazak za pristanište Bašinka
10:30-14:00 obnova suhozida pristaništa Bašinka
14:00-15:00 ručak
15:00-18:00 obnova elemenata suhozida planinarske staze Orlja Draga
18:30 večera i druženje na Kamenjaku

Nedjelja, 25.10.2015.
10:00 okupljanje u lučici i infocentru Prosika
10:00-14:00 obnova bunje u Modravama i suhozida Šenične ceste
14:00-15:00 ručak i druženje na Prosici

Za sudionike koji na radionici ostaju u cjelovitom trajanju, predviđeno je mjesto za postavljanje šatora (svatko donosi svoj šator) na Kamenjaku, a za sve sudionike osigurani su obroci.

Prijavu za sudjelovanje i potvrdu dolaska potrebno je izvršiti najkasnije do petka 23.10.2015. na našu e-mail adresu strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili na brojeve telefona 023/383 181 i 091/2323 099.

2 komentara

  1. Podržavam radionice odrzavanja i obnove autohtonih kamenih kućica i suhozida te pratim svaku takvu akciju na ovoj stranici. I sam bih se prijavio za sudjelovanja u radionicama al sam prezauzet poslom. Ono sto mi nije jasno jest to da u tekstu spominjete lokalno stanovništvo i težake sa Murtera i Betine u istom kontekstu. Lokalno stanovništo koje se bavi poljoprivredom, imaju svoja polja i žive od jezera (davno prije parka prirode) su stanovnici sela Banjevci, Radašinovci i Vrana. Zanima me sto su to transferirali stanovnici Betine i Murtera od mora do Vranskog Jezera, neka mi netko objasni. Hvala

  2. Pozdrav Paško! Puno hvala na interesu, nadamo se da ćemo jednom imati prilike susresti se na terenu. Glede tvog upita prenosim pojašnjenje jednog od naših voditelja radionice:

    “Prvi dio radionice u subotu odvija se na području lokacije Bašinka. Poljoprivrdne površine uz sjevernu obalu Vranskog jezera iskrčili su stanovnici Betine (u manjoj mjeri Murtera) krajem 19. /početkom 20 stoljeća, te su na pojedinim mjestima podignute i suhozidne građevine poput pastirskih stanova i zidova. Stanovnici Radašinovaca i Banjevaca na navedenim su površinama radili kao najamna radna snaga, te su mnogi kasnije i kupili te nastavili koristiti navedene površine.

    Drugi dio radionice u nedjelju biti će na prostoru Modrava. Stanovnici Betine i Murtera iskrčili su i uredili pristupne puteve jezeru i poljoprivrednim zemljištima na Modravama. Putevi su prema kazivanju Betinjana korišteni za transport poljoprivrednih dobara ali i razmjenu dobara poput ulja, ribe i pšenice te žita sa selima zaleđa Vranskog jezera, Banjevci, Pristeg i Kašić”

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR