Suhozidi: građevinski materijal?

danas je mailom stigla jedna poruka koju prenosimo:

Pozdrav!

Na radionici suhozida na Ižu sudjelovao je i vaš član pa se možda malo više upoznao s mocirima i problematikom tog suhozida  na otoku.

Ne znam koliko ste upoznati, ali u razgovoru s otočanima, saznali smo da građevinske firme dolaze s drobilicom i nude vlasnicima mocira otkup kamena iz mocira za građevinski materijal.

To je samo još jedan dodatni način uništavanja mocira na otoku.Bila bi velika šteta da taj prepoznatljivi element iškog  krajolika nestane.

Ne znam koliko ste u mogućnosti pokrenut akciju edukacije ili upozoravanja lokalnog stanovništva da zaštite i čuvaju svoju vrijednost otočkog krajobraza, da ne uništavaju mocire i prodaju stoljetne trude za stine novce. Trebamo razumjeti težak život na otoku, ali moramo spriječiti uništavanje suhozida, jer to je dio naše kulturne baštine.

Srdačan pozdrav!

Danijela

tema drobljenja suhozida je aktualna na svim otocima. stvar je dodatno zakuhalo na prvi pogled razumljivo plansko i zakonsko opredjeljenje da na otocima na može biti kamenoloma. ovo pitanje postaje kompliciranije ako se gleda sa suhozidne strane. prijevoz golemih kolicina gradjevinskog kamena brodom je jako skupo i pomalo apsurdno, pa je logicno da se graditelji snalaze kako mogu.

jedna efektna inicijativa protiv ove pojave dogadja se na otoku losinju, a nekoliko clanaka o njoj moze se naci na stranici gradjanske inicijativa volim losinj. sliku plakata iz akcije objavljujemo ovdje. to bi bio dobar putokaz, prvenstveno za lokalne udruge i inicijative. ovu akciju na losinju inicira centar za zdravo odrastanje, pa pretpostavljamo da se zainteresirani mogu njima javiti u vezi koristenja materijala (plakati i dr.)


4 komentara

  1. poz dali znate kootkupjuje stara kamenja dugacka metar i vise ona bjela za gradnju kuca starih

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR