Erasmus heritage volunteers and leaders 4 – trening za voditelje baštinskih kampova

Nakon početnog seminara iz 2023., projekt se nastavio u jugozapadnoj Francuskoj, nedaleko Bordeauxa, u selu Villandraut gdje se održao trening za voditelje baštinskih kampova.

Tekst i foto: Ana Jadrijević

Za pravi uvod o programu Erasmus Heritage volunteers and leaders 4, najbolje je pročitati reportažu u kojoj su objašnjeni njegovi ciljevi i budući planovi. Nakon tog početnog seminara iz 2023., projekt se nastavio od 17. do 24. ožujka 2024. u jugozapadnoj Francuskoj, nedaleko Bordeauxa, u selu Villandraut gdje se održao trening za voditelje baštinskih kampova.

Osim voditelja projekta, francuske organizacije za zaštitu i popularizaciju kulturne baštine – REMPART, naš drugi domaćin bila je lokalna udruga Adichats koja se bavi poviješću, kulturnom i prirodnom baštinom.

Sudionici treninga, ujedno i predstavnici partnerskih organizacija (fakulteti, udruge, muzeji), stigli su iz Francuske, Poljske, Rumunjske, Portugala, Irske, Malte, Španjolske, Njemačke, Grčke, Gruzije i Hrvatske. Neki od kolega su već ranije organizirali baštinske volonterske kampove, dok neki nisu za to još nisu imali prilike.
Trening je bila pomno organiziran, teme izlaganja bile su zanimljive, a grupne rasprave glasne. Neke od tema koje smo obradili podjednako u teoriji i praksi bile su: briga za baštinu, organizacija i vođenje volontera u međunarodnom i interkulturalnom okruženju, sigurnosne mjere, oglašavanje akcija i uključivanje lokalne zajednice. Kao predstavnici Dragodida, govorili smo o kampu u Petrebišćima, kako se naša praksa uklapa u zelene prakse i brigu za okoliš.

Osim teorijskih, dva dana smo imali i praktične radionice kojima su se svi veselili. Odvijale su se istovremeno na tri mjesta i sve tri su bile različite. U dvorcu Villandraut prva grupa je trebala maknuti dotrajali drveni pod na samom ulazu te postaviti novi, druga grupa je radila zid od gline i blata na poljoprivrednom spremištu, dok je treća radila fasadu na obližnjoj kući. A kako sve ne bi prošlo u radnoj atmosferi, domaćini su nam se potrudili pokazati i svoj kraj. Tako smo, osim već spomenutog dvorca Villandraut, posjetili još nekoliko drugih dvoraca, uz vodiča razgledavali obližnja sela, ali i imali priliku kušati nove francuske delicije.

Nastavak ove Erasmus priče slijedi u drugoj polovini rujna kad će biti organiziran kamp za voditelje i volontere u smokviku Conservatoire de figuiers de Miremer na jugu Francuske. Obnavljat ćemo potporni suhozidi smokvika te će uz Dragodid, biti prisutni i volonteri i voditelji iz udruge Boulouki (Grčka) te iz Transylvania Trust Foundation (Rumunjska).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN