Najava: Radionica suhozida Petrebišća 2011 – interfakultetska studentska radionica

Studenti arhitekture, etnologije i krajobrazne arhitekture 23.-31.7. obnavljaju selo Petrebišća ispod glavnog hrpta Učke. Prijave do 5.7.!

ARHITEKTURA – ETNOLOGIJA – KRAJOBRAZNA ARHITEKTURA

23.7.-31.7.2011. Petrebišća, Mošćenička Draga, Park prirode Učka


download .pdf plakata (format A3, 220 KB)


ORGANIZATORI:

4 GRADA-DRAGODID, Komiža – udruga nositelj projekta

Općina Mošćenička Draga

Javna ustanova „Park prirode Učka“

Katedra Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Studij krajobrazne arhitekture

Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Katedra za teoriju i povijest arhitekture

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

Sveučilište u Zadru – Odjel za etnologiju i kulturnu antropologiju

LOKACIJA:

Napušteno ljetno selište Petrebišća iznad Mošćeničke Drage smješteno je u udolini ispod glavnog hrpta Učke. Uz spomeničku važnost za kulturu života na ovom prostoru, ovaj slikoviti lokalitet je nedavnim otvaranjem Mitsko-Povijesne staze Trebišća-Perun dobio i turistički značaj kao jedan od njenih punktova.

U suradnji udruge Dragodid i općine Mošćenička Draga pokrenuta je organizacija  ljetnih studentskih radionica kroz koje bi se, praktičnim radom na obnovi selišta, znanja o  tradicijskim graditeljskim tehnikama prenjela na novu generaciju mladih profesionalaca. Namjera je obnovljene objekte i uređene površine pretvoriti u sadržaje poput planinarskog skloništa za posjetitelje Parka prirode Učka i otvorenog prostora za kulturna događanja.

PROGRAM RADIONICE:

15-20 studenata sa različitih fakulteta (arhitektura, krajobrazna arhitektura, etnologija) će se tijekom osmodnevnog trajanja radionice upoznati sa osnovama gradnje suhozida i ostalih jednostavnih tradicijskih konstrukcija od kamena i borove građe u kršu.

Praktični rad biti će obogaćen predavanjima o povijesti ljudskog korištenja ovog prostora, građevinskim tehnikama i lokalnim resursima korištenim u njegovom antropogenom oblikovanju, te općenito o fenomenu suhozida u arhitektonsko-krajobraznoj baštini istočne obale Jadrana.

Radni zadaci:

OBNOVA KROVA NA KAMENOJ KUĆICI – planinarskom skloništu

SUHOZIDNO UREĐENJE OKOLIŠA SELA

ORGANIZACIJA ŽIVOTA I RADA:

Radionica će biti organizirana na principu volonterskog kampa, što znači da će sudionicima radionice biti osigurani smještaj i hrana (vojni šator, poljski (odn. šumski) WC, poljska kuhinja). Postojat će dnevna zaduženja vezana uz pripremu hrane, održavanje reda u selu i sl. Na lokaciji će se osigurati radni prostor za teoretski i praktični rad. Petrebišća su udaljena od civilizacije cca 8 km uzbrdice pa su planinarske sklonosti poželjne.

OKVIRNI PROGRAM:

subota Nakon sastanka na dogovorenom mjestu, stvari prekrcavamo u terence Parka prirode, a mi pješke krećemo na uspon do Petrebišća, prilika za upoznavanje krajolika i njegove prirodne i ljudske povijesti. Smještaj i dogovor oko radionice i podjela dnevnih zaduženja

nedjelja rad u radionicama, predavanja

ponedjeljak rad u radionicama

utorak rad u radionicama, predavanja

srijeda slobodan: kupanje, sport ili trekking

četvrtak rad u radionicama, predavanje

petak rad u radionicama, predavanje

subota rad u radionicama, navečer fešta (roštilj, vatra)

nedjelja čišćenje i slaganje kampa, nakon ručka adio

DNEVNI RASPORED:

  • 7.00-8.00: buđenje, doručak, jutarnja toaleta
  • 8.00-12.00: šljaka
  • 12.00: ručak, možda predavanje, siesta
  • 16.00-19.00 šljaka
  • 19.00 večera, predavanje, zabava…

PRIJAVA NA RADIONICU I INFO:

kvota: 5 studenata po fakultetu, ostalo popunjavamo prema redoslijedu prijava

kriterij: motiviranost za rad s kamenom i outdoor zabavu

rok prijave: do 5.7.2011. (tko se prije prijavi, za nas je motiviraniji)

prijavljujete se na info@dragodid.org ; obavijestite svog nastavnika (UNIZD: Kale, FF ZG: Vinšćak, Arhitektura: Braun, Krajobraz: Andlar)

SVE OSTALE OBAVIJESTI (I VAŠA PITANJA) BIT ĆE U KOMENTARIMA OVOG POSTA

VIŠE O PETREBIŠĆIMA:

Napušteno ljetno selište Petrebišća (700m n.v.) iznad Mošćenićke Drage smješteno je u udolini iznad kanjona Potoške vale, između vrha Peruna i glavnog hrpta Učke. Ovaj lokalitet prirodno je sakupljalište vode i bogatog humusa i jedno je od najkvalitetnijih zemljišta na cijeloj planini. Potvrđeni arheološki tragovi ljudskog prisutstva u ovome krajoliku sežu još u neolitik i od tada svjedoče o njegovoj važnosti za ljudski opstanak. Sam je toponim Petrebišća potencijalno vezan uz predkršćanski kult prvih slavenskih doseljenika na sjeverni Jadran.

Današnje selište bilo je korišteno kao sezonsko boravište ljudi iz sela Potoške vale, prilikom stočarenja i radova u polju. Jednostavna suhozidna arhitektura sezonskih nastambi i štalica izgrađenih u nizu nagurana je uz rub polja kako se ne bi zauzimala plodna zemlja. Za ljudske nastambe krovni pokrov su bile kamene ploče a za štale sijeno. Izvor svih originalnih građevinskih materijala bila je neposredna okolina.

Promjenom društveno-gospodarskih prilika nakon II. svjetskog rata, ovaj oblik egzistencije se napušta te selo biva ostavljeno propadanju. Struktura sela je još vidljiva i očuvana, no većina objekata više nije pod krovom i izložena je ubrzanom propadanju zbog djelovanja atmosferilija. Danas ga kao sklonište koriste lovci i ovčari koji još ovdje povremeno vrše ispašu.

Fotogalerija sa PETREBIŠĆA 2010 (vidi i na Facebooku):

PETREBIŠĆA 2011 on FB

 

 

 

 

 

One comment

  1. Drugari suhozidari, hvala na interesu i dosadašnjim prijavama na radionicu. Radi tehničkih problema (pun mailbox :P) tijekom zadnjih par dana možda niste mogli poslati prijavu, pa uz ispriku produljujemo rok pet dana, do 5.7.

    Hvala!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN