Održana radionica KRAS 2011

kratak izvještaj sa slikama šalje jedan od organizatora radionice prof.dr.Borut Juvanec

Projekt KRAS 2o11

Arhitekturna delavnica / workshop Kras 2o11 SUHOZID

Borut Juvanec, prijevod na HR: F.Š.

Međunarodna arhitektonska radionica / workshop Kras 2011 SUHOZID zbila se u organizaciji Sveučilišta u Ljubljani, Arhitektonskog fakulteta, od 18. do 22. travnja 2011. u okviru projekta KRAS 2011 pod pokroviteljstvom Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilišta u Ljubljani i Mediacarsa.


Gospodin Norman Haddow iz Škotske pri rekonstrukciji zida u Braniku.

Od mnoštva prijavljenih trebalo je izabrati 28 sudionika. Pravladavali su studenti, među njima i domaći i oni izdaleka, zatim odrasli i djeca, Osnovna škola iz Komna, Zavod za zaštitu kulturne baštine iz Nove Gorice, Park Škocjanske jame. Od struka bile su zastupljene arhitektura, etnologija, pedagogija, građevina.. Poseban gost bio je ‘stone dyker’ iz UK, g. Norman Haddow, Škot koji je došao u Sloveniju u okviru Churchill Trusta iz Londona (zanimljiv podatak je da je g. Haddow mikrobiolog). Sudjelovali su i stanovnici Krasa iz susjedne Italije.


Arhitektonski tlocrt u prirodi – obris hiške.

Nakon obilaska nekoliko suhozidnih kućica, na Krasu zvanih ‘hiška’, a lokalno oko mjesta Lokve ‘šiška’, sudionici su se latili posla. U Braniku su popravili dva segmenta zida, u Lokvi su izgradili manju ‘šišku’, blizu Vilenice su rekonstruirali huliganski razrušenu ‘šišku’, na talijanskoj strani u selu Trebče / Trebicciano su izgradili ‘šišku’ od temelja. Ova posljednja je bila najveći zalogaj: na iscrtanom tlocrtu trebalo je izgraditi pravokutni objekt dimenzija 2×3 m, visine oko dva i pol metra. Završetak je obilježen gozbom i to gozbom složenom od karakterističnih kraških jela koju su dva dana pripremali studenti domaćinstva s Pedagoškog fakulteta u Ljubljani.


Slovenska hiška se uvijek gradila prema mogućnostima: s malo kamena gradimo malu hišku.

Teoretski dio odnosio se na ocjene viđenog i učinjenog, s planiranjem daljnjih aktivnosti. Predavali su prof. Juvanec, g. Norman Haddow i doc. Domen Zupančić. Oni su bili i mentori radionice, uz veliku potporu domaćeg znalca g. Borisa Čoka, i kako je primijetila docentica Beatriz Tomšić Čerkez, ključnu ulogu učiteljica koje su uspješno krotile školsku djecu. Izložba počinje sredinom svibnja, najprije u Divači, gdje će biti predstavljeni rad i rezultati radionice.


Lokev: radovi pri kraju, majstor Čok pokriva krov.

Mi organizatori bogatiji smo za pregršt novih informacija, ideja i naputaka, koje ćemo iskoristiti i u znanstvenom radu na fakultetima.

Organizacija je tekla dan za danom, besprijekorno i glatko, jedino je kamena ponekad uzmanjkalo. Organizaciju je vodio doc. dr. Domen Zupančič sa Arhitektonskog fakulteta, koji se svojim publicističkim, znanstvenim i organizacijskim radom svrstava uz bok vodećim svjetskim ekspertima na području suhozidnih konstrukcija.


Na kraju trijumf, nešto je napravljeno! (docent Zupančič, Norman Haddow, Boris Čok).

Ključan podatak o radionici je da o kamenu nismo govorili, nego radili. Oko suhozidne teme uspjeli smo okupiti više struka, narodnosti i država. Uspostavili smo više veza nego prenijeli kamena, a i njega je bilo mnogo. Za Projekt Kras 2011 to je odličan početak. Objava na portalu Dragodid je poziv kolegama iz Hrvatske da nam se pridruže na slijedećoj radionici.


Trebče / Trebicciano (Italija): učenje počinje od malih nogu, djeca u akciji. Pohvala njima ili njihovim mentorima?

Radionica je bila dobro medijski pokrivena: medijski pokrovitelj revija Kras je mjesecima unaprijed izvještavala o razvoju projekta, a u lipanjskom broju će objaviti širu reportažu o akciji, ilustrane izvještaje objaviti će arhitektonski časopis AR Arhitektura raziskave / Architecture research, Stonechat UK, Pierreseche Paris; Primorski dnevnik objaviti će seriju članaka, radionicu je pratila novinarka prekogranične rubrike časopisa regije Venezia Giulia, o radionici je izvještavao Radio Trst i televizija RAI Tre.


Ozbiljna lica i teško kamenje. Da li je rad užitak! Da, JEST! (foto Matevž Granda)


U zadnjoj fazi: ‘the stage is over now’ (nearly), krov se pokriva.

One comment

  1. […] SAZU, Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Univerze v Ljubljani i Mediacarsa. Na radionici su sudjelovali različiti stručnjaci, najviše arhitekti i studenti arhitekture iz Slovenije, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN