Najava: Suhozidi Vranskog jezera 2014

Tradicionalno živa radionica u prekrasnom ambijentu Modrava i Vranskog jezera počinje prekosutra, u četvrtak 2.10. i traje do subote 4.10.2014.! Bogat popratni program: lov na suhozide mobitelima i plovidba gajetama i leutima iz baze radionice - Prosike - na feštu Sv. Frane u Betinu.

Tradicionalno živa radionica u prekrasnom ambijentu Modrava i Vranskog jezera počinje prekosutra, u četvrtak 2.10. i traje do subote 4.10.2014.!

Ove godine organizatori spremaju i pokusno natjecanje u “lovu” na suhozide pomoću mobitela, a poklopio se i rođendan Parka, te fešta Sv.Frane, zaštitnika Betine, (a samim tim i dobrog dijela Modrava), na koju će se iz Prosike ploviti drvenim brodovima. Prenosimo poziv iz Parka prirode Vransko jezero:

 

Poštovani,

pozivamo Vas na četvrtu, trodnevnu radionicu suhozidne gradnje u Parku prirode Vransko jezero.Radionica će se održati u razdoblju od 02-04. listopada 2014. na prostoru lučice Prosika, te Šenične ceste u Modravama u Parku prirode Vransko jezero. Šenična cesta jedan je od najvažnijih suhozidnih puteva koji su težaci prostora Betine i Murtera koristili za prolaz i transport od mora do Vranskog jezera. Nakon uspješnog uređenja polovice Šeničnog puta tijekom radionice suhozidne gradnje 2013. ove godine nastavljamo s uređenjem cjeline Šenična cesta – lučica Prosika.

Ciljevi radionice:

  • nastavak obnove objekata suhozidne gradnje u PP Vransko jezero
  • interpretacija i analiza stanja suhozidne baštine
  • uvod u GIS kroz provedbu inventarizacije suhozidne gradnje na području Modrava
  • izgradnja volonterske mreže svih zainteresiranih udruga i pojedinaca

Ovom radionicom želimo ukazati na važnost zaštite naše prirodne, kulturne i graditeljske baštine, zainteresirati javnost za obnovu suhozidne gradnje, te poboljšati suradnju s lokalnim stanovništvom – posjednicima zemlje (maslinika) na području Parka, prostora Modrava.

Cilj nam je ostvariti  i provesti suradnju s udrugama koje se bave zaštitom i obnovom suhozidne gradnje i srodnim temama zbog planiranja i provedbe budućih projekata.

Radionica je planirana kao trodnevna: predviđa se dolazak sudionika u četvrtak 2. listopada 2014. te postavljanje radnog kampa na području lučice Prosike, kada je  i službeni početak radionice u 10 sati.

Za sve sudionike, koji na radionici ostaju u cjelovitom trajanju,  predviđeno je mjesto za postavljanje šatora (svatko donosi svoj šator) a u toku radnih dana radionice osigurani su obroci za sve sudionike. Točan program radionice biti će objavljen naknadno.

Za prijavu sudjelovanja potrebno je javiti se na našu e – mail adresu pp-vransko-jezero@zd.t-com.hr, ili na broj telefona 023/383-181 (0912323099), najkasnije do 1. listopada 2012. godine, te potvrditi svoj dolazak, broj sudionika je ograničen.

Srdačan pozdrav,

Danijel Katičin, ravnatelj

 

 

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR