Portfolio

U nastavku izdvajamo neke od važnijih, nama najdražih, rezultata rada udruge na istraživanju, dokumentiranju, promociji i edukaciji o suhozidnoj baštini i vještini gradnje.

Suhozidne radne akcije
Zahvaljujući suradnji s lokalnim partnerima, kontinuirano organiziramo, vodimo i volontiramo na suhozidnim radnim akcijama diljem Hrvatske i u inozemstvu, čiji broj raste iz godine u godinu. Pratite kalendar u desnom gornjem uglu stranice, svi su pozvani da nam se pridruže u revitalizaciji i prenošenju ove vrijedne vještine.

Zaštita vještine
Zahvaljujući suradnji s Ministarstvom kulture, na inicijativu udruge, nakon trogodišnjeg perioda preventivne zaštite umijeće je suhozidne gradnje u prosincu 2016. konačno dobilo i trajnu zaštitu kao nematerijalno kulturno dobro RH. Inicijalni popis nositelja uspostavljen nakon kampanje i terenskog istraživanja kontinuirano se nadopunjuje i revidira. Više informacija ovdje.

Umijeće suhozidne gradnje upisano je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, kao odgovor na zajedničku međunarodnu nominaciju Cipra, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije, Španjolske i Švicarske pod nazivom ”Art of dry stone walling, knowledge and techniques”. Uz Ministarstvo kulture, udruga je bila glavni koordinator RH za izradu nominacije.

Priručnik Gradimo u kamenu
”…čitateljice i čitatelju, želja nam je da ovo izdanje nađe ulogu za suhozid u tvom životu – bilo kao fascinantan predmet proučavanja ili radosna praksa.”

Autori smo priručnika o suhozidnoj baštini i vještini gradnje ”Gradimo u kamenu” koji sadrži zanimljivosti o suhozidnoj baštini Hrvatske, korak-po-korak vodič za gradnju i obnovu različitih vrsta suhozidnih objekata i mnoge druge korisne podatke i kontakte. Doživio je četiri izdanja Slobodne Dalmacije po ukupno 15.000 primjeraka, a uvodnik, sadržaj i dva čitava poglavlja (Gradnja jednostavne kamene kućice & Od prvog zida do majstora) dostupni su ovdje i ovdje.

Suhozid.hr
Suhozid.hr je otvoreni javni popis hrvatske suhozidne baštine pokrenut 2013. u svrhu inventarizacije baštine i uključivanja sve zainteresirane javnosti. Sustav koordiniramo, održavamo i u suradnji s partnerima stalno razvijamo, a kako se uključiti i više informacija dostupno je ovdje.

** 10 godina rada udruge smo saželi u letak:

Screenshot_1

Stručne studije:
Ministarstvo kulture • Nacionalni park Brijuni • JU Kamenjak • Grad Mali Lošinj • Grad Stari Grad • Općina Jelsa • Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Priznanja i nagrade:
Najbolja Volonterska organizacija na Liburniji 2021. • Nagrada Tripun Bokanić Klesarske škole Pučišća i Oris Kuće arhitekture za najuspješniji edukacijski, kustoski, publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad 2019. • Nagrada Ministarstva kulture ”Vicko Andrić” za doprinos lokalnoj zajednici” 2017. • EU Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Award 2011 • 47. zagrebački salon arhitekture – posebno priznanje • The Best in Heritage – najbolja prezentacija 2012.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR