Povratak u (Eden) Godinj #2

Veliki Godinj postao je jedna od redovitih lokacija u kalendaru udruge Dragodid. Ovo (14.10.2023.) je bio naš peti posjet u posljednje četiri godine. Sve je počelo s idejom izgradnje slamnatog krova, a preraslo je u višegodišnju suradnju

Tekst: Stipe Božinović
Foto: Jelena Kulušić

Veliki Godinj postao je jedna od redovitih lokacija u kalendaru udruge Dragodid. Ovo (14.10.2023.) je bio naš peti posjet u posljednje četiri godine. Sve je počelo s idejom izgradnje slamnatog krova, a preraslo je u višegodišnju suradnju. Održavanje ove suradnje, uz predivan ambijent u podnožju Biokova, svakako je zasluga naših domaćina, sestre i brata, Nade i Nediljka Pavlinovića. Domaćini koji žele očuvati svoje malo mjesto u njegovom tradicionalnom duhu i uvijek nas dočekaju širom raširenih ruku. Naš partner na većini radionica u Velikom Godinju bio je Park prirode Biokovo, a ovaj put nije bio iznimka jer smo došli upravo na poziv Parka da održimo suhozidnu radionicu za njihove djelatnike. Dragodid smo predstavljali Jelena Kulušić i ja, Stipe Božinović.

rpt

Radionica je održana 14. listopada u prijepodnevnom terminu. Uz djelatnike PP Biokovo za koje je radionica bila organizirana, sudjelovali su i naši domaćini Nada i Nediljko Pavlinović, još dvoje mještana te dvoje turista smještenih u Godinju koji su odgodili nastavak svog putovanja kada su čuli da će se održati suhozidna radionica.

Okupljanje je dogovoreno u 8.30 sati ujutro kako bi se s radovima moglo početi oko 9 sati. Mi smo došli nešto ranije kako bi s domaćinima još jednom obišli teren, pripremili potreban alat i nazdravili prije dolaska ostalih sudionika. Jednom kad samo se svi okupili održano je kratko predavanje o tehnici suhozidanja s posebnim naglaskom na izgradnju duplice jer je to bio i cilj radionice. Dok sam ja pojašnjavao kako graditi djelatnicima Parka, Jelena je turistima isto predstavljala na engleskom jeziku. Nakon kratkog predavanja krenuli smo s radovima. Cilj radionice bio je produljiti i dignuti još u visinu zid kojeg smo samo započeli na jednoj od prethodnih radionica. S obzirom na to, radovi i razina sudjelovanja bili su raznoliki, od ponovnog čišćenja vegetacije i čišćenja ranije pripremljenih temelja u dijelu na kojem je trebalo produljiti zid, potom izrade duplice iz temelja pa do preslagivanja dijelova ranije napravljenog zida kako bi bio čvršći.

Kao i inače vrijeme za radionicu je brzo prošlo, a onda smo bili počašćeni pekom da se okrijepimo od fizičkog rada, uz neizostavno planiranje nekih budućih mogućih radionica. I za kraj ostaje nam zahvaliti našim uvijek srdačnim domaćinima Nadi i Nediljku te djelatnicima PP Biokovo na sudjelovanju.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR