Proljetni Kamenjak

Tekst: Duje Mikelić
Fotografije: Duje Mikelić, Oleg Miklić, Lea Pavković

Od 23. 3. do 26. 3. održala se druga akcija suhozidanja u suradnji s Javnom ustanovom Kamenjak, na samom kraju istarskog poluotoka. Na prvoj radionici je napravljeno oko 150m niske duplice koju možete vidjeti na prošlogodišnjem izvještaju ovdje.  Ovoga puta predviđena trasa zida je bila potpuno drugačije zamišljena. Na dosta prometnom dijelu parka na samom ulazu je trebalo obnoviti urušeni podzid u duljini od oko 60m. Pogledavši fotografije (Slika1) prvobitnog stanja, poučeni iskustvom od prethodne godine odmah smo se sa lokalnim organizatorima dogovorili za poravnavanje terena i čišćenja zaraslih dijelova lokacije uz pomoć bagera. Iako nam je korištenje moderne tehnologije krajnja nužnost, u završavanju projekta ovakvih dimenzija u samo tri i pol dana je ono neophodno (Slika2).

Slika1: Prvobitno stanje
Slika2: Stanje nakon bagera

Prvi dan pri dolasku na teren smo počeli shvaćati da smo možda zagrizli prevelik zalogaj za jedan produženi vikend, ali upravo ta spoznaja nam je dala dodatnu energiju da odmah krenemo „jako“ i vidimo koliko smo sposobni s ograničenim ljudstvom napraviti za jedan radni dan (Slika3). Početna visina zida je bila nešto veća od planiranog, nekih 120cm, što nas je prvog dana ostavilo na otprilike 10m duljine zida (Slika4).

Slika3: Početak radova
Slika4: Rezultati prvog dana

Kako je nama iz udruge ova akcija na Kamenjaku bila prva godine 2023, trebao nam je taj jedan dan da se malo zagrijemo i krenemo efektivnije u gradnju. Tako da su iduća tri dana bila naporna, ali izrazito uspješna, posebice nedjelja koju smo radili samo četiri sata, no bila je produktivna kao da smo radili standardnih sedam. Kako smo zid odlučili na dijelovima visinski smanjiti uspjeli smo ga dovršiti u dimenzijama na početku zamišljenima i rezultat je oko 60m koji se kreće od 70cm do 120cm visine (Slika5, Slika6), jedne stepenice za terasu koja se nalazi iznad zida (Slika7). Lokalnoj ekipi smo samo ostavili da složi drugi red takozvane škarpe, odnosno drugog reda dijagonalno postavljenog kamenja koja bi trebalo dodatno otežati eroziju rasipnog sloja gornje terase.

Slika5: Konačni rezultat
Slika6: Konačni rezultat
Slika7: Stepenice koje će voditi na gornju terasu

Ova akcija ne bi bila izvediva bez velikog rada i predanosti radnika Javne ustanove Kamenjak i ovim putem im još jednom zahvaljujemo.

Hvala i svim ostalim lokalcima na odazivu i pomoći. Nadam se da se vidimo i na jesen u još većem broju.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR