Važne vijesti sa Murtera

Ove smo subote iz prve ruke saznali informacije o statusu agrookolišnih poticaja, temeljem kojih bi hrvatski poljoprivrednici koji imaju suhozidne parcele upisane u ARKOD od slijedeće godine mogli iz EU fondova direktno tražiti novce za njihovo podizanje i održavanje!

tekst i foto: FŠ

Usprkos tome što je subota 29.11. počela otkazivanjem planirane radne akcije zbog raskvašenog terena i kišice, slijed događaja kroz dan potpuno je preokrenuo ukupni dojam.

Naime, prvo smo uspjeli odraditi jedno kratko, ali uspješno terensko istraživanje za Suhozid.hr, a onda smo popodne na raspravi održanoj u prostorijama knjižnice, mogli čuti iz prve ruke i prodiskutirati friške i važne vijesti koje se tiču budućnosti suhozida u Hrvatskoj. Prenijeli su nam ih Sanja Karoglan Todorović i Darko Znaor, konzultanti angažirani na izradi poljoprivrednookolišnih mjera u EU Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. godine, kroz koje će se, jednostavno rečeno, dodjeljivati izravni poticaji za održavanje tradicijskih poljoprivrednih tehnika – uključujući i suhozide – zbog njihove vrijednosti za okoliš.

Što smo saznali? Kao prvo, poljoprivrednookolišne mjere su obaveza i svaka zemlja ih je dužna uvesti i provoditi. Novci idu direktno iz EU kase. Prijedlog kompletnog Programa je poslan u Brussels, Europska komisija je dala svoje komentare, i cijeli tekst sa komentarima dostupan je na stranicama Ministarstva poljoprivrede. Mjere se trenutno pregovaraju, i trebalo bi ih biti više – primjerice za održavanje ekstenzivnih maslinika i pašnjaka generalno, zatim jednokratno za popravak suhozida, godišnji paušal za održavanje, zatim mjere suradnje za zajedničke akcija poljoprivrednika i šire zajednice, i tako dalje. Neka pitanja su još otvorena, trenutno se pišu odgovori na zamjerke Komisije, čak postoje i određeni otpori u Ministarstvu poljoprivrede, međutim konzultanti su prilično uvjereni da bi već u prvoj polovici 2015. mjere trebale biti usuglašene, a u drugoj polovici godine krenuti prijave za dodjelu poticaja. Adminstrativni preduvjet će kao i za ostalo biti upis u ARKOD te dokaz o vlasništvu odnosno ugovor o zakupu, a ostali uvjeti (primjerice stanje suhozida i sl.) ovisit će o konkretnoj mjeri.

Budući da su upravo područja PP Vransko jezero i NP Krka predložena kao pilot područja za provođenje prvog kruga poljoprivrednookolišnih mjera, raspravi su ciljano prisustvovali i neki pojedini vlasnici zemljišta na Modravama u granicama Parka prirode Vransko jezeri, kako aktivni maslinari, tako i neki koji tek planiraju urediti zapuštene terene.    

Tema suhozida u svjetlu agrookolišnih mjera zauzela je prvo i najvažnije “mjesto” na okruglom stolu, a poslije nje diskutiralo se i o suhozidu kao vještini, suhozidu kao baštini i (turističkoj) atrakciji, te o suhozidu kao “društvenom kapitalu”, tj. nečemu što kroz zajedničke radne akcije promiče kvalitetu života i izgrađuje veze među ljudima i organizacijama – domaćim i posjetiteljima.

Zaključci i saznanja sa ove rasprave, koja se službeno zvala Radionica izrade Akcijskog plana sustavne obnove suhozida murterskoga kraja , biti će prezentirani početkom 12. mjeseca na tribini kojom će biti okončan jednogodišnji projekt Obnovimo naše suhozide! za kojega je udruga Argonauta financijska sredstva dobila preko Zaklade Kajo Dadić, uz logističku pomoć Općine Murter-Kornati, PP Vransko jezero, NP Kornati i udruge Dragodid.

Malo o spomenutom Suhozid.hr terenu: otkrili smo jednu veliku pudaricu na murterskoj strani otoka (ona veća i poznatija je kod Jezera), mjerili i fotkali zidove valobrane u murterskoj vali Jersani, par razrušenih bunjica na Školjiću, krajolike gomila i terasa oko mjesta, a na Modravama smo našli gomile koje pticama grabljivicama služe za vrebanje plijena. 

 

 

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR