Fotogalerija “Trimi, teze i kućice” Mladena Plančića

Predstavljamo zanimljivu i bogatu galeriju fotografija suhozidnih građevina okolice Staroga Grada na Hvaru, autora Mladena Plančića. Osim trima, u galeriji se mogu vidjeti i kamene kućice sa krovištima na dvije vode, teze - spremišta s krovom na jednu vodu, zatim gustirne, kamenice, lokve, kapelice, nešto arheologije i panorama ovog izuzetno vrijednog i slojevitog krajolika. Svaka od 374 fotografija ima naziv, katkad duhovit, često instruktivan za budućeg istraživača jer sadrži i toponim.

Predstavljamo zanimljivu i bogatu galeriju fotografija suhozidnih građevina okolice Staroga Grada na Hvaru, autora Mladena Plančića. (link)

kamenice tri.jpg

Starograjsko polje ili Faroska hora najvrjedniji je hrvatski kulturni krajolik, sa jasno vidljivim ostacima starogrčke i kasnije rimske suhozidne parcelacije, pojedinačnim arheološkim lokalitetima (kao npr. grčka obrambena kula na Maslinoviku) i brojnim poljodjelskim građevinama od kojih se posebno ističu nepravo svođena suhozidna skloništa – trimi.

trim provi.jpg

Fotografije su snimane od ožujka do lipnja 2004. godine. Osim trima, u galeriji se mogu vidjeti i kamene kućice sa krovištima na dvije vode, teze – spremišta s krovom na jednu vodu, zatim  gustirne, kamenice, lokve, kapelice, nešto arheologije i panorama ovog izuzetno vrijednog i slojevitog krajolika. Svaka od 374 fotografija ima naziv, katkad duhovit, često instruktivan za budućeg istraživača jer sadrži i toponim. Fotografije su korištene na stranici Starogradskopolje.net, a sada ljubaznošću autora objavljujemo cijelu galeriju.

Kontakt podaci: Mladen Plančić, Stari Grad, 0911766322, plancic2001@yahoo.com

trim slučajni.jpg


t eza pod glavicu.jpg

One comment

 1. TRIMI jako interesantno. Ipak najljepsi su na putu prema vrhu Sv. Nikole — primitivni, podesni svrsi
  pogotovo onima koji su se satovima penjali uzbrdo.
  Neka im Bog dade pokoj vjecni

  Matko Milicic Malesko Hvar
  Matko Milicic, MD
  312 FRIEDRICHS AVE, Metairie, LA 70005

  matkomil@yahoo.com

  ako hocete javitese !! Dr. Matko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN