Najava: Radionica Drvenik Veli 2011

Američki studenti arhitekture iz Oregona već treću godinu zaredom gostuju na Drveniku, Trogiru i Braču gdje sudjeluju u projektu zaštite suhozidne arhitekture i krajolika. Ove godine u akciji sudjeluje i učenička zadruga „Prizidnica“, O.Š. Slatine. Praktični rad bit će obogaćen predavanjima koja će biti otvorena i za javnost. Sve se zbiva u organizaciji Konzervatorskog odjela u Trogiru uz potporu Župe sv. Jurja na Drveniku Velom i Župnog ureda sv. Lovre u Trogiru.... Pogledaje najavu i program predavanja

U sklopu inventarizacije spomeničkog fonda Konzervatorski odjel u Trogiru Ministarstva kulture RH, uz potporu Župe sv. Jurja na Drveniku Velom i Župnog ureda sv. Lovre u Trogiru, od 2007. godine provodi arhitektonsko snimanje ruralnih cjelina otoka. U projekt se 2008. godine uključilo Sveučilište u Oregonu, SAD, koje je na Drveniku organiziralo ljetni seminar zaštite spomenika za svoje studente. Time je započet međunarodni projekt zaštite suhozidne arhitekture koji će se ove godine, treći puta zaredom, održavati u Trogiru, te na otocima Drveniku i Braču u razdoblju od 15. lipnja do 15. srpnja tekuće godine. Svrha je projekta prikupljanje relevantnog materijala za izradu konzervatorskih smjernica za obnovu i revitalizaciju starih zaseoka Drvenika Velog.

Projekt će ove godine započeti 15. lipnja okupljanjem voditelja suhozidnih radionica na izložbi “Dragodid-retrospektiva projekta zaštite suhozidnog graditeljskog umijeća 2001.-2011.″ u atriju Muzeju grada Trogira u 20 sati. U nastavku ljetne škole sudionici će obići Šibenik, NP Krka, posjetiti Marinu i Vinišće te nekoliko ruralnih cjelina Kaštelanske zagore gdje će se upoznati s pojedinim segmentima nematerijalne kulturne baštine ovoga područja. Dvodnevnim boravkom na Drveniku u projekt će se ove godine uključiti i predstavnici učeničke zadruge „Prizidnica“, O.Š. Slatine, koji će prezentirati svoje aktivnosti na području zaštite etnografske baštine, te sudjelovati u dokumentiranju karakterističnih elemenata drveničkog krajolika.

Tema je ovogodišnje ljetne škole zaštite spomenika ‘kulturni krajolik’, stoga će sudonici biti upoznati s definicijom toga pojma, pravnim propisima kojima se regulira njegova zaštita te praktičnim mjerama u analizi, vrednovanju, zaštiti i promociji kulturnog krajolika.

Raspored predavanja i prezentacija:

Četvrtak, 16. lipnja 2011., Trogir

Zaštita kulturnog krajolika iz perspektive krajobraznog arhitekta, Vesna Hrga Martić

Petak, 17. lipnja 2011., Škopljanci, Radošić

Ruralna arhitektura i značaj njenoga očuvanja, Kingston Wm. Heath

Subota, 18. lipnja 2011., Drvenik Veli

Metode dokumentiranja tradicionalnih tehnika gradnje, Robert Thallon

Nedjelja, 19. lipnja 2011., Drvenik Veli

Zaštita kulturnog krajolika u okvirima odgovornog turizma, Jasna Dasović

Ponedjeljak, 20. lipnja 2011., Drvenik Veli

Prezentacija djelovanja učeničke zadruge „Prizidnica“, učenici O.Š. Slatine

Ponedjeljak, 27. lipnja 2011., Pučišća, Brač

Revitalizacija mediteranskog kulturnog krajolika kroz zaštitu nematerijalne kulturne baštine, Radoslav Bužančić

Srijeda, 06. srpnja 2011., Drvenik Veli

Koncept dinamičnog kulturnog krajolika i institucionalni kontekst prostornog planiranja u Hrvatskoj, Ivana Katurić

(Sva su predavanja na engleskom jeziku. Za točno vrijeme i mjesto održavanja javite se voditeljici projekta Jasni Dasović na e-mail: jasna.dasovic@gmail.com.)

Projektom se nastoji promicati zaštita kulturne baštine Drvenika Velog kao dio politike održivog razvoja otoka. Naglasak je na humanističkom pristupu zaštiti materijalne i nematerijalne baštine, koja bi trebala poslužititi kao poticaj za revitalizaciju tradicionalne ekonomije otoka.

 

Jedan komentar

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR