Počela akcija "Moj kažun"

Članak prenosimo iz Glasa Istre.

Obavijest, plakat i poziv na stranicama Grada Vodnjana

PETI PUT NA VODNJANŠTINI

Počela akcija “Moj kažun”

“Moj kažun – la mia casita”, akcija zaštite i valorizacije kažuna, otvorena je na lokaciji “tri kažuna” nedaleko od Sv. Foške kod Vodnjana. Taj će lokalitet, istaknuo je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, na kraju akcije biti bogatiji za još jedan kažun, uz dva dosad već obnovljena. Koordinator obnove kažuna i suhozida je Branko Orbanić, dugogodišnji suradnik Grada Vodnjana.

Prije šest godina upravo su na toj lokaciji obnovljeni prvi kažuni i potekla je ideja za ovu akciju koja se održava već petu godinu, a ove će godine trajati do 28. svibnja. Dosad je kroz akcije obnovljeno više od 50 kažuna i sto metara suhozida, a kroz 154 dodijeljene gradske potpore obnovljeno je dodatnih više od sto kažuna. Na Vodnjanštini ima oko dvije tisuće kažuna, što je najveća koncentracija na Mediteranu.

– Želimo obnoviti sve kažune i stoga unatoč teškoj gospodarskoj situaciji ovu akciju treba i dalje provoditi zbog očuvanja ruralne baštine, rekao je Vitasović. Osim jednog na lokaciji “tri kažuna” obnovit će se još dva na lokaciji “dva kažuna”.

Kažuni, kamene poljske kućice već su stoljećima strukturalni elementi vodnjanskog ruralnog prostora. Radionice za obnovu kažuna i suhozida održavat će se svakog petka i subote od 8 do 20 sati na lokacijama “kod tri kažuna” kod Sv.Foške i u blizini crkvice Sv.Mihovila iz Banjola.

Za uključivanje u akciju nije se potrebno najaviti ili upisati, a sve informacije moguće je dobiti na info punktu kod Sv. Foške. Svaki sudionik akcije dobit će radne rukavice, a po završetku radionica diplomu o sudjelovanju te majicu i kapu akcije za uspomenu.

Stručna predavanja na temu gradnje i važnosti kažuna i suhozida održavat će se svake subote s početkom u 18.30 sati na lokaciji “tri kažuna” kod Sv. Foške. Turistički vlakić će, uz ove, obilaziti i lokaciju crkvice Sv. Mihovila gdje se nalazi novo arheološko nalazište. Dio programa je obilazak nove kulturno-turističke staze koja je prigodna za šetnju te vožnju biciklom. (P. LUKEŽ, snimio S. MILJEVIĆ) Glas Istre


Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print
  • Tumblr

Comments

2 responses to “Počela akcija "Moj kažun"”

  1. […] šator gdje je Branko Orbanić uz pomoć agregata i projektora predstavio kultnu vodnjansku akciju „Moj kažun“. Ova jednomjesečna akcija, vješta kombinacija volonterskog i profesionalnog napora u obnovi […]

  2. […] Orbanićem o ruralnoj arhitekturi Istre. Tko ga nije upoznao na našim radionicama ili na akcijama Moj kažun, može to učiniti sada. Snimke s “kažuna” i sa Arbalovije, Branko nadahnuto priča o […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *