Suhozid.hr 2022 i planovi za dalje

Tekst: Filip Šrajer

Bliži se deset godina otkako je Suhozid.hr – otvoreni javni popis suhozida krenuo s radom. To, kao i činjenica da je ove godine platforma doživjela i još će doživjeti nove unose i unaprjeđenje baze, dovoljan su povod za jedan mali izvještaj.

letak suhozid hr

Suhozid.hr je pušten u rad u proljeće 2013. godine kao otvoreni custom made open source webGIS sustav s mogućnošću mobilnog unosa lokaliteta (samo za Android). Kao takav bio je prva javna webGIS baza kulturne baštine u jugoistočnoj Europi, a što se suhozida tiče, samo je legendarna Wikipedra Opservatorija krajobraza Katalonije bila par koraka ispred. Koliko smo tad bili u toku s trendovima, pokazuje da je te godine izašla i beta verzija Arches, otvorenoga GIS-sustava za inventarizaciju i upravljanje baštinom koji razvijaju World Monument Fund i Getty Foundation, pa su možda i zbog toga inicijalnu potporu projektu dali i Ministarstvo kulture i medija i Zaklada HAZU. Mogućnost unosa u Suhozid.hr pomoću web aplikacije (mobiteli su tada ipak bili još dosta neprecizni i loših kamera) iskoristili su brojni suradnici pa smo i mi bili iznenađeni količinom i kvalitetom unosa, a najveći uspjeh tog prvog razdoblja bio je unos 1325 istarskih kažuna koje je pulski etnolog Robert Bilić Vrana fotografirao i geopozicionirao u periodu 1995-2015. godine.

stari Suhozid.hr

stari Suhozid.hr 2014 -kartica

početna stranica i kartica lokaliteta Suhozid.hr, kako je izgledao 2013.-2016.; lokalitet gustirni na Lorci na otoku Visu, foto: Sanja Buble

Nakon nekoliko godina rada na poslužitelju Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sustav je preseljen na platformu GISCloud, poznati komercijalni webGIS sa bazom u Hrvatskoj, a putem programske podrške osvojene na natječaju GIS Day Contest 2016. GISCloud se i nakon isteka službene jednogodišnje podrške pokazao susretljiv pri trpljenju svog kamenog uljeza, dajući podršku i u nekoliko navrata omogućivši i mobilne unose. Nažalost, iz nekog razloga, javnih je priloga tijekom ovog razdoblja bilo nešto manje nego u prethodnome periodu, ali smo zato mi kao administratori i dalje svake godine unosili nove lokalitete, što izravno s terena, što iz literature i podataka, a web adresa popis@suhozid.hr cijelo je vrijeme funkcionirala kao najrobusniji način za slanje priloga. I tako je kroz sve ove godine Suhozid.hr uspio prikupiti više od 3500 unosa suhozidnih lokaliteta, te biti od pomoći istraživačima suhozidne baštine kao pregledna i pretraživa baza fotografija i podataka o suhozidnim lokalitetima.

novi Suhozid.hr 2022

današnji izgled početne stranice Suhozid.hr

Ove je godine Suhozid.hr osvojio dvije važne programske podrške: podršku Ministarstva kulture i medija RH za digitalizaciju većeg broja lokaliteta suhozidne baštine, te podršku međunarodnog donorskog konzorcija DIMFE kroz projekt Still Water Revival za unaprjeđenje sustava a u svrhu mapiranja lokvi na krškim planinama. Kroz podršku Ministarstva kulture uneseno je ili uređeno 298 suhozidnih lokaliteta u bazi, a kroz projekt Still Water uneseno je 124 lokve na Dinari te je u toku uređivanje baze podataka, o čemu ćete čuti na vrijeme, kao i za aktivnosti kojima ćemo proslaviti desetogodišnjicu u proljeće 2023!

novi Suhozid.hr 2022 - kartica

današnji izgled kartice Suhozid.hr, komarda na Malantrušu u zaleđu Punta na Krku, foto: Berislav Horvatić

I dalje vas sve pozivamo da date svoj prilog slanjem fotografije sa točnom lokacijom neke suhozidne građevine ili ambijenta, akcije ili aktera (graditelja). Uz fotografiju su dobrodošli i razni podaci, a pogotovo lokalni nazivi, dimenzije ili skice, podaci o graditeljima i nastanku, te nekadašnjim i današnjim korisnicima. Nije bitno je li lokalitet već unesen u popis: ponekad neka nova fotografija ili podatak može otkriti do sada nepoznatu a vrijednu činjenicu o našem prostoru i njegovim graditeljima. Također, pozivamo zainteresirane da idejom ili komentarom doprinesu što funkcionalnijem popisu.

Adresa za slanje lokacija, fotografija i opisa suhozidnih lokaliteta je, ponavljamo popis@suhozid.hr , uz standardnu napomenu – poštujmo vlasništvo zbog kojeg je ova baština nastala i respektirajmo vlasnike od kojih se ne da naći ni boljih vodiča. Također, obratite pozornost na vlastito zdravlje i sigurnost od ozljeda prilikom obilaska krajolika! Sretno i uspješno mapiranje! 

2 komentara

  1. Da li se unosi mogu mijenjati ako skužio da smo fulali kakav podatak?

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR