SKANDAL! Dragodid uhvaćen sa prstima u cementu!

Fotoizvještaj sa radionice 18.-19.1. na Kalebiću kod Udruge Modrave Murter-Betina.

Blaga ovogodišnja zima omogućila je Udruzi Modrave Murter-Betina održavanje serije radionica uređenja info-parka kod uvale Kalebić na Modravama uz samu magistralu. Projekt je omogućen najviše volonterskim radom Murterina i Betinjana, a financijski je podržan od Zaklade Kajo Dadić. Nakon što je naša prethodnica sudjelovala na premijernoj radionici 8.12.2013., odlučili smo za vikend 18.-19.1. otići u Betinu u malo većem sastavu od 11 članova što naše udruge, što starih, što onih u “pripravničkom” statusu 🙂

U prethodnim dogovorima nas je glavna organizatorica Marina Skračić, znajući za naš baštinski entuzijazam i dobrim dijelom etnološku provinijenciju, oprezno pitala bi li nam problem bio ako se za radove na podzidavanju info humka koristi cement. Naime, u Udruzi su zaključili da bi bilo dobro da se dijelovi struktura na koje će se ljudi penjati dodatno u ojačaju cementnim mortom, obzirom na mnogo očekivanih posjetitelja sa jedne, te puno volontera-graditelja-početnika i kratko vrijeme izgradnje sa druge strane vage. Iako smatramo da nam je glavni neprijatelj u percepciji suhozida upravo to tinjajuće nepovjerenje u njegovu čvrstoću i trajnost, argumente domaćina smo uvažili budući da se tehnika zidanja u biti ne razlikuje uopće ako se s mortom ne pretjeruje. Odgovor je stoga bio: “Nismo ti mi takvi čistunci, dolazimo!”… Konzervatorski fundamentalisti, žao nam je, ali bilo je zabavno, a i zaista nismo puno cementa potrošili, što se može jasno vidjeti iz fotografija.

U subotu je bilo dosta ljudi, iskusni domaći zidali su ogradni suhozid bez korištenja morta, a mi volonteri predvođeni Damirom iz Udruge Modrave Murter-Betina kombiniranom tehnikom podzidavali smo humak na koji će doći info-ploča i klupica. Mora se priznati da je lokacija jako dobro odabrana jer se nalazi na vidljivom i prometnom mjestu, a sa nje je odličan pogled preko mora na Betinu, koja je sa svojim baroknim zvonikom sigurno jedno od najslikovitijih malih mjesta u Dalmaciji. Radilo se od 9-14, a nakon zajedničkog ručka na otvorenom, malo preostalog popodnevnog svjetla iskoristili smo za pogledati jednu staru kuću u mjestu koju udruga skupa sa Općinom uređuje u muzej brodogradnje, te za obići Colentum, antički lokalitet između Betine i Murtera na kojem sa udrugom Argonauta iz Murtera snivamo neke buduće akcije. Navečer su nam Damir (odnosno njegova supruga) i Marina priredili zimsku dalmatinsku večeru sa crnom juhom od sipe i crnim rižotom.

U nedjelju je puhalo olujno jugo i prijetila kišica, pa smo se na gradilištu našli samo Marina, Damir, Luce i Nikola od domaćih, te mi također u malo smanjenom sastavu jer su se neki morali vratiti kući. Nakon početnog slabog entuzijazma, nekako smo se ugrijali na svoje iznenađenje uspjeli u vrlo kratkom roku završiti sve podzide planirane za taj vikend, pa smo se rastali u velikom veselju i “zacementirali” planove za daljnju suradnju.

(F.Š.)

U nastavku pogledajte par slika (foto J.K. i F.Š.) Kompletan album nalazi se na Facebooku i Dropbox galeriji. Izvještaj sa radionice našeg poznatog blogera Neverina osvojio je i titulu Blog dana 20.1.

Jedan komentar

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR