Održano treće Prvenstvo Crne Gore u gradnji suhozida

Prijatelji iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i planinarskog kluba „Subra“ dijele vijest o nedavno održanom trećem Prvenstvu Crne Gore u gradnji suvomeđe, odnosno suhozida! Čestitamo i dijelimo objavu i nekoliko fotografija u nastavku:

Borilište ispod Velikog kabla

ODRŽAN „NAŠ KRŠ“
PLANINARENJE, OČUVANJE TRADICIJE, GASTRONOMIJA

Na Orjenu je 7. i 8. 7. održana manifestacija „Naš krš“, čiji je osnovni zadatak da ukaže na prirodni, ali i kulturološki značaj kraškog pejzaža i kamena kao osnovnog materijala tradicionalnog graditeljstva.

Prvog dana je izvedena planinarska edukativna tura kroz centralni i jako krševiti dio masiva Orjena, dok je za nedelju ostavljen središnji događaj manifestacije: III. Prvenstvo Crne Gore u gradni suvomeđe. Održano je na bućarskom zogu ispred planinarskog doma Orjen sedlo (1.600 m), sa učesnicima iz Herceg Novog i Tivta, ali i gostima iz Bjelorusije, Rusije i Škotske. Svaka od šest prijavljenih tročlanih ekipa imala je 15 minuta vremena da sagradi do 5 m dugačku, 1 m visoku i 60 cm široku suvomeđu. Sudija je bio iskusni Nikola Brajović (PK „Subra“), koji je prošle godine bio dio pobjedničkog tima. Valja istaći da su ekipe bile miješane, muško-ženske, bez ograničenja, a da je interes žena bio čak i veći.

Ekipa iz Tivta
Kao malo iznenađenje, prvo mjesto je osvojila (porodična) ekipa „Ilić“ iz Herceg Novog (Jovica, Kristina i Ilija Ilić), koja je pokazala zavidnu vještinu u ovom, ne baš lakom „sportu“. Drugoplasirana je bila ekipa „Bijela-Kameno“, sastavljena od ljudi iz sela Kameno, Tivta, ali i daleke Bjelorusije. Naime, propozicije takmičenja dopuštaju da trećina ekipe mogu biti stranci, čime smo dobili na atraktivnosti događaja. Treće mjesto je zauzela ekipa „Krš“ sa članovima iz Herceg Novog, Kamenog i (opet) Bjelorusije. Svi učesnici dobili su zahvalnice, prve tri ekipe i diplome, odnosno prigodne rukom rađene prehrambene tradicionalne proizvode-dar hercegnovskog NVU „Ruke“, dok je najboljoj ekipi pripala „Orjenska buža“- prelazni pehar, dar umjetnika i planinara Dejana Veriga.

Najmlađi član pobjedničkog tima Prvoplasirani
Prvenstvo je primjer kako se može oživjeti jedna drevna vještina i ostvariti spoj sa turizmom, koji sve više traži izlete u prirodu, ali i upoznavanje sa tradicijom kraja koji se posjećuje. Da priča bude kompletna, nakon takmičenja i zajedničkog ručka u domu, organizovana je degustacija „gorskog sladoleda“ pod otvorenim nebom, kraj jedne od brojnih jama-sniježnica. Šumske maline i jagode, pavlaka i jamski snijeg čine jednostavnu i prirodnu, ali i veoma atraktivnu gastro-kombinaciju za savršeno osvježenje.

Manifestaciju „Naš krš“ zajednički su organizovali Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i planinarski klub „Subra“, a podršku su pružili Opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi, Planinarski savez Crne Gore i Granična policija-odjeljenje Herceg Novi.

Degustacija gorskog sladolada

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

hrHR