Baza znanja

Stranica u izradi.

Znanstveno – stručni radovi

  • Priručnik Gradimo u kamenu Priručnik o suhozidnoj baštini i vještini gradnje ”Gradimo u kamenu” sadrži zanimljivosti o suhozidnoj baštini Hrvatske, korak-po-korak vodič za gradnju i obnovu različitih vrsta suhozidnih objekata i mnoge druge korisne podatke i kontakte. Doživio je četiri izdanja Slobodne Dalmacije po ukupno 15.000 primjeraka, a uvodnik, sadržaj i dva čitava poglavlja (Gradnja jednostavne kamene kućice & Od prvog zida do majstora) dostupni su ovdje ovdje.
  • Smjernice za obnovu lokvi i bunara na tradicijski način (2023.) Nastale unutar Still Water Revival projekta, Smjernice upoznaju korisnika s najčešćim oblicima lokvi i bunara na našem području, njihovim glavnim funkcijama i procesima te osnovnim koracima za tradicijsku obnovu. Smjernice su dostupne za preuzimanje na hrvatskom i engleskom jeziku: Smjernice_hr / Guidelines_en
  • Valorizacija suhozidne baštine cresko-lošinjskog arhipelaga: međunarodni dvojni doktorat znanosti (Tanja Kremenić, 2022.) Znanstveni doprinos ovoga rada ogleda se u detaljnom prikazu ukupnosti, kompleksnosti, rasprostranjenosti i vrijednosti suhozidne baštine cresko-lošinjskog arhipelaga. Doktorski rad na engleskom jeziku dostupan ovdje.
  • Očuvanje suhozidne baštine kroz rad udruge Dragodid: diplomski rad (Karlo Srdoč, 2020.) Rad se bavi istraživanjem rada i djelovanja udruge Dragodid čiji je cilj istraživanje i reaktualizacija suhozidnog graditeljstva. Predstavljena je povijest i razvoj udruge te su potom analizirane djelatnosti udruge poput suhozidnih radionica, suhozidnih prvenstava, razmjena, prikupljanje literature i podataka o tehnikama gradnje u “suho”. Etnografskom metodom polustrukturiranog intervjua istražene su motivacije, stavovi i percepcije članova udruge prema gradnji u “suho” i aktivnim sudjelovanjem u organiziranju i volontiranju na radionicama. Rad je dostupan ovdje.

Izdvojeni članci

hrHR