Radionice

Vještina gradnje usuho najbolje se prenosi praksom i učenjem od iskusnih. Suhozidne radionice pružaju upravo to, uz obilje dobrog društva i zabave te šansu da vlastitim rukama sudjelujete u obnovi našeg suhozidnog krajolika! Područja zaštićena na prirodnoj ili kulturnoj osnovi, muzeji, udruge, gradovi, tvrtke, turističke zajednice i ostali, motivirani su za organizaciju različitih aktivnosti obnove i promocije suhozidne baštine, pa tako suhozidna žarišta rastu iz radionice u radionicu.

Kad god je moguće, u edukativne aktivnosti uključeni su lokalni meštri, izvorni poznavatelji vještine i kazivači, od kojih učimo i čiju vještinu dokumentiramo i prenosimo dalje. Sudionici radionica su mahom ljudi koji žele naučiti osnove vještine kako bi obnovili zid one kuće koja im stoji na selu i prijeti joj raspadanje, a meštra ne mogu naći; i oni koji se širom temom baštine bave teorijski kroz obrazovanje, no rado bi osjetili kako im kamen leži u ruci. Česti sudionici su i turisti koji žele zagrebati ispod klasične ponude sunca i mora i osjetiti onaj pravi šug mjesta u kojem ljetuju, a dođu i planinari, umirovljenici, školarci…

Glavna aktivnost udruge DRAGODID su upravo suhozidne radionice, a ako našu udrugu želite uključiti u neku od vaših aktivnosti promocije i edukacije o suhozidnoj baštini, javite nam se dovoljno rano s detaljima na info@dragodid.org. Na našoj Burzi suhozida možete pronaći i ostale meštre i organizacije koji su dostupni za mentoriranje i vođenje radionica, a na istom mjestu je i popis suhozidnih majstora za komercijalne poslove.

Kalendar suhozidnih radionica i ostalih promotivnih aktivnosti u Hrvatskoj i okolici nadopunjavamo kroz godinu, a ako želite i vašu javnu aktivnost dodati na kalendar, javite nam se s detaljima na info@dragodid.org.

hrHR