2. Prvenstvo u gradnji suhozida – 4.66 metara za pobjedu

12. i 13. listopada 2018. udruge Argonauta i DRAGODID održale su dvodnevni Suhozidni susret na otoku Murteru. Susret je organiziran u suradnji s Općinom Murter-Kornati i lokalnim partnerima.

U subotu, 13.10. održano je drugo Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida na poluotoku Gradina u Murteru, na području arheološkog nalazišta Colentum. Na Prvenstvu je sudjelovalo sedam ekipa iz Hrvatske koje su se prijavile na javni poziv, te jedna ekipa međunarodnih volontera udruge Argonauta koji su i volontirali tijekom događaja. Pobjedu i pehar su zasluženo odnijeli domaćini – murterski Hripari!

SAM_5199

Pravila su bila sljedeća: za izgradnju dvostrukog suhozida visine 100 i širine 70 cm, svaka četveročlana ekipa imala je 15 minuta. Gradile su po dvije ekipe istovremeno, a nakon isteklog vremena, po zidu je trebalo cijelom duljinom prošetati. Za mjerenje i komentiranje dojma bili su zaduženi suci Miran Križanić iz udruge Dragodid, Ive Šikić Bažokić iz Murtera te Marijan Škoda iz Povljane.

Za podsjetiti se, prvo ovakvo prvenstvo organizirala je udruga Suhozid u Kolanu 2011.

Finalni poredak:
1. Hripari, Murter (Marko Kovačev, Jurica Kovačev, Lovre Mudronja, Matej Šikić) – 4.66 m
2. Dragodid (Miše Renić, Nikica Dini Renić, Filip Šrajer, Mario Švencbir) – 4.36 m
3. Ševarata Povljana (Dominik Pogorilić, Ivan Škoda, Miodrag Škoda, Dino Škoda) – 4.25 m
4. Dragodid Babulji (Dora Raič, Mario Zaccaria, Romina Tominić, Julia Bakota) – 3.60 m
5. DVD Vodice (Dinko Durović, Marinko Mićin, Danijel Juričev, Nikola Tintor) – 3.52 m
6. Gaj Laberije Gardun (Jurija Storić, Josip Čapin, Marino Klarić, Ivan Bašić) – 3.15 m
7. LAG More 249 (Jadran Kale, Zlatko Srdarev, Tea Juričev Martinčev, Marko Juričev Martinčev) – 2.90 m
8. volonteri Suhozidne Extravaganze (Luka Eraković, Herois Munoz Puyol, Burak Ozcan, Sergio Capriati) – 2.67 m

Dan ranije, u Narodnoj knjižnici i čitaonici Murter 12.10. održan je okrugli stol o aktualnostima i budućnosti suhozidne gradnje na kojemu su sudjelovali predstavnici udruga organizatora, Općine Murter- Kornati, Muzeja grada Šibenika, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te nekoliko zainteresiranih građana i predstavnika medija. Okrugli stol je trajao dva sata i dosta uspješno uključio prisutne u raspravu.

Tijekom događaja je najavljena i uspostava nove europske kulturne rute suhozida u kojoj će sudjelovati i Hrvatska, te kandidatura Dragodida za održavanje međunarodnog suhozidnog kongresa 2020. u Hrvatskoj. Raspravljena je i nominacija umijeća suhozidne gradnje na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

SAM_5142

Izrađen je i snimak Prvenstva dostupan ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=DtOgnBxc08c (izradio Marko Škoda). Svrha događaja je bila popularizacija i očuvanje vještine, te razmjena znanja i dokumentiranje tehnike. Susret je održan kao dio programa obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018.

Izvještaj udruge Argonauta: https://www.argonauta.hr/2018/10/14/osam-ekipa-odmjerilo-snage-u-gradnji-suhozida/

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR