6. Festival levande – štitimo običaje!!

I ove smo godine kalendarsko ljeto otvorili pomažući prijateljima iz udruge Pjover u organizaciji Festivala levande koji se održao 27. i 28. lipnja u Velom Grablju na Hvaru...pogledajte kako je bilo...

Tekst i foto: M.Š.C. i Julia Bakota

Dragodid je i ovog ljeta imao važnu ulogu u organizaciji šestog Festivala Levande koji se održao 27. i 28. lipnja u Velom Grablju na Hvaru. Kako naglašava predsjednik udruge Pjover i organizator festivala Ivan Zaninović Grande, 20-ak volontera iz Splita, Zagreba i Hvara, među kojima i članovi Dragodida, su oživjeli ovogodišnji festival. (http://www.pjover.com/novosti/zavrsen-6-festival-levande-u-velom-grablju-103.html )

Vožnja iz Starog Grada prema Hvaru je puna suhozidnih znamenitosti, između kojih je i impozantna pjaceta, odnosno pjover u Zaraću, selu smještenom u kanjonu koje administrativno pripada Velom Grablju gdje nalazimo sličan pjover. No, Zaraće je uz more, a Grablje nije…, ”ali da more čo vridi, bilo bi u Grabje”.

Vožnja iz Starog Grada prema Hvaru je puna suhozidnih znamenitosti, između kojih je i impozantna pjaceta, odnosno pjover u Zaraću, selu smještenom u kanjonu koje administrativno pripada Velom Grablju gdje nalazimo sličan pjover. No, Zaraće je uz more, a Grablje nije…, ”ali da more čo vridi, bilo bi u Grabje”.

Nakon smještanja u Hvaru krenuli smo put Grablja, ali prvo odati počast i svjedočiti stogodišnjakinji, japjenici koja se nalazi na vidikovcu s kojeg se pruža pogled na silne suhozidne terase opravdavajući nadimak Velog Grablja – Dom suhozida. Nevjerojatno je Velo Grablje kao i činjenica da ga naseljuje 7 žitelja, ili kako Grande kaže ‘uskoro ćemo imati četvero dice u mistu’.

Otkad je prva sadnica lavande posađena u hvarsko tlo prije 86 godina, U Velom Grablju lavanda i kamen surađuju u stvaranju zadivljujućih krajolika koji svjedoče ljudskom radu i borbi za opstanak.

Medijski popraćeno otvaranje upotpunilo je snimanje dokumentarnog filma o revitalizaciji eko-etno sela na Hvaru u kojem je predsjednik udruge Dragodid, Filip Bubalo dobio svoju ulogu pojašnjavajući tehnike zidanja u suho kako teorijski tako i praktično. Duboko u čkalji zida koji smo obnavljali naletili smo na novčić (heller) s godinom proizvodnje 1896. iz doba Austro-Ugarskog carstva, stoga zaključujemo kako je zid star preko sto godina.

Otvaranje se proslavilo zakuskom kod crkve Svetog Vida, koja datira iz devetog stoljeća, smještene na vidikovcu, mjestu gdje su se berači lavande kako i sami tvrde sklanjali od jakog sunca nakon žetve. Dva dana festivala su bila ispunjena lepezom izlagača autohtonih proizvoda od lavande, predavanjima, radionicama, kulturnim događanjima i gastronomskom ponudom.

Festivalska konoba Kod Veselog Živke je pravo mjesto za okrjepu posjetitelja kao i Cafe do Brasil u samom centru Grablja. Kuhanje lavande je također spektakl festivala gdje unuk levandera, Bartul Tomičić, demonstrira proces destilacije uz opsežno predavanje o povijesti sadnje lavande, destiliranja, i ostalim događajima od ključne važnosti za Grablje. Dolska udruga Tartajun je sudjelovala u partiji balota sa baloterima iz Pjovera.

Velike zasluge pripadaju splitskoj udruzi Viola Odorata čije aktivnosti (predavanje ‘Cvit na glavi, u srcu i na pjatu’, predstavljanje slastica sa lavandom kroz degustaciju, radionica slikanja na laboratorijskom staklu, modna revija ‘Lavanda girls’ te veliki dio u aranžiranju festivalskog prostora) daju festivalu pravi lavanda doživljaj.

Festival je zaključen energičnim koncertnom grupe Stampedo koja je vraćena na bis nekoliko puta, a kako i sami kažu bili su oduševljeni reakcijama publike te su se sa zadovoljstvom vraćali.

Iako sa sedam žitelja, u Grablju zvona zvone, i skidaju ljudi kape, a dok dječji plač se čuje  sastaju se nove klape.

Više o programu na; http://www.pjover.com/novosti/festival-levande-6-program-102.html

 

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR