Alpski terasirani krajobrazi

Jasno je, tu se radi o suhozidima, a pojedini primjeri su jako slični našima. Koga zanima, može pogledati na koji način se znanstveno, stručno i praktično pristupa zaštiti i obnovi, koji su problemi itd. Pristupi i problemi se razlikuju od primjera do primjera tako da je zbilja zanimljivo za usporedbu.

Projekt ALPTER (2006.-2008.) u koji su bile uključene Francuska. Italija, Švicarska, Slovenija i Austrija rezultirao je dvjema zanimljivim publikacijama (na engleskom) koje se mogu skinuti i sa neta:

ATLAS Alpskih terasiranih krajobraza (101 MB)

PRIRUČNIK za održavanje i zaštitu terasiranih krajobraza – primjeri “dobre prakse” (61 MB)

+ dosta zanimljivih linkova, izvještaja, galerija itd.

Jasno je, tu se radi o suhozidima, a kako se vidi iz slike, pojedini primjeri su jako slični našima. Koga zanima, može pogledati na koji način se znanstveno, stručno i praktično pristupa zaštiti i obnovi, koji su problemi itd. Pristupi i problemi se razlikuju od primjera do primjera tako da je zbilja zanimljivo za usporedbu. Osim ove dvije, izašla je još jedna knjižica na slovenskom koja se bavi Goriškim brdima, vinogorjem na granici Slovenije i Italije.

TERASIRANI KRAJOBRAZ Goriških brda (19 MB)

Osim toga, ALPTER platforma je poslužila i za povezivanje različitih inicijativa i razmjenu iskustava, pa nam može biti samo žao što i mi nismo u nekoj mreži tog tipa, dok su naši susjedi Slovenci tako aktivni. Tko je na primjer kod nas prenio vijest da je ovog ljeta u Kini održana prva svjetska konferencija o terasiranim krajolicima?

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR