Brač: Međunarodna radionica obnove suhozida

Prenosimo reportažu sa HTV-a o suradnji LAG Brač-Šolta i francuske organizacije APARE. Priprema se projekt obnove suhozida, a prva radionica trebala bi startati u 9. mjesecu na Braču.

HRT, Dnevnik, 10.05.12.

Radionica obnavljanja suhozida

 Dok se na jugu Hrvatske zahvaljujući vrijednoj inicijativi Bračana nastoje sačuvati i obnoviti suhozidi, u Vodnjanu ih obnavljaju novcem iz fondova Europske unije. Propast suhozida, tih trajnih spomenika naše graditeljske baštine, spriječio bi zakon o zaštiti na državnoj razini. Do tada tako tradiciju čuvaju tek rijetke udruge.

Suhozidi su svjedoci graditeljske mudrosti i teškog življenja otočnog puka. Na prvi pogled obične kamene gomile imale su višestruko značenje: zaštita zemlja, sprječavanje erozije tla, te rezerva vode. U gradnju je često bila uključena čitava zajednica, muževi i žene zajedno su radili.

Francuskoj organizaciji APARE, kroz koju je u tri desetljeća djelovanja prošlo tristotinjak volontera iz cijelog svijeta, cilj je u mediteranskim zemljama na tradicionalan način obnavljati starine, kako bi se baština proučila i sačuvala. Tako će se ovog ljeta održati prva radionica u Hrvatskoj, na Braču. Obnavljat će se suhozidi zahvaljujući plodnoj suradnji APARE-a i Lokalne akcijske grupe Brač Šolta, koja se bavi održivim razvojem otoka pripremajući Brač za europske fondove.

Reportažu pogledajte na http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews%5BbackPid%5D=23&tx_ttnews%5Btt_news%5D=165003&cHash=c3b0a688f0

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR