Dragodid u … Dragodidu!!!

Izvještaj sa radne akcije obnove puta na Sv. Bjož 13.-14.12. u sklopu koje je popravljen i krov na kućici za tovara u Dragodidu.

Piše: Nikica Renić Dini
Foto: Ante Senjanović

U suradnji sa Gradom Komižom i uz logističku potporu Pina Vojkovića (Alternatura), održana je 13. i 14. prosinca radionica obnove puta prema Sv. Bjožu, prijevoju, zaselku i crkvici iznad Komiže na otoku Visu.

Put prema sv. Bjožu je početni dio staroga puta prema selima[1] na sjevero-zapadnoj strani otoka, a kako prolazi strmim stranama komiške uvale, ujedno je i tehnički najzahtjevniji dio trase. Terasasto je podzidan potpornim suhozidom uz padinu sa šest serpentina, a ovogodišnji zadatak je bio popraviti provale na podzidu. Kao dodatna aktivnost plan je bio i popraviti krov „kuće od tovara“ u Dragodidu, koji je rekonstruiran na međunarodnoj suhozidnoj radionici 2002. godine.

Članovi udruge stigli su u petak 12. prosinca na Vis iz Rijeke, Zagreba, Brača i Splita (predsjednik Bubalo zbog radnih obveza tek u subotu), smjestili se u kući Renić u Visu, večerali te održali uvodno predavanje gdje su se upoznali sa zadatkom obnove puta prema Sv. Bjožu i kratkom poviješću tog dijela otoka (Dini Renić, tko ga je slušao), nakon toga nastavili ugodno druženje sa mještanima uz slanu ribu (hvala Cepo) i vino (hvala Medo-Vis special). Također je dogovorena logistička potpora prijevoza ekipe sa Pinotovim Land Roverom, jer je udruga prešla na otok samo sa jednim vozilom.

Prvi dan 13. prosinca:

8.30 prebacivanje iz Visa i sastanak na kavi u Komiži

9.30 početak radionice usponom prema Sv. Bjožu i raspoređivanjem ekipe na provale potpornog zida. Našli smo jednu malu i dvije veće provale, odradili ih u tri ekipe, s time da se pred kraj cijela ekipa skupila na škaljanju[2] treće najveće provale

15.00 kraj prvog radnog dana uz marendu usuho i posjet Dragodidu da se izvidi daljnje stanje puta i samoga sela. U Dragodidu nalazimo Nediljku, Galita (tovar) i dvije koze, te se zajedno vraćamo u  Komižu.

19.00 večera u Visu, rezimiranje dana i dogovor za sutra, zabava.

Drugi dan 14. prosinca:

9.00 polazak prvog dijela ekipe (9 ljudi) Pinotovim Land Roverom za Dragodid

9.30 početak obnove krova kuće od tovara u Dragodidu pod vodstvom Filipa Bubala. Polazak druge ekipe (5 ljudi) za Dragodid, Burinom Ladom Nivom

10.00 druga ekipa dolazi u Dragodid, popravak nekoliko manjih provala na putu Sv. Bjož-Dragodid

15.30 ručak u Dragodidu

16.30 povratak u Vis

18.00 večera u Visu, rezimiranje dana i zabava

U ponedeljak 15. prosinca  nakon ručka kod obitelji Senjanović povratak kući.

Sudjelovalo je 10 članova udruge Dragodid (Mirna, Julia, Bubalo, Ante, Forko, Mile, Mario Š. i Mario Z., Andrija i Dini), Andro Nigoević Visalo iz Nerežišća, dvije Komiške iz Dragodida (Nediljka Burić i Anica Županović), dva Višana (Nikša Šćirković i Andro Zorotović) i Komižan Pino Vojković.

Veliko hvala Gradu Komiži na financijskoj potpori, Pinotu i Buri na logističkoj potpori, donaciji vozila, goriva i vremena, te mnogim Komižanima i Višanima na moralnoj potpori.

Galeriju fotografija Ante Senjanovića pogledajte na Dropboxu.


[1] Sv. Bjož, Rudine, Dragodid, Konjska glava

[2] škaljanje- popunjavanje suhozida sitnim kamenom

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR