Dragodid u Louvreu

(tekst: Filip Bubalo; foto: Maja Jelušić)

U desetoj godini postojanja udruge 4 Grada-Dragodid vjerojatno je bilo prikladnijih načina kako obilježiti dosadašnje dvije petoljetke (posljednju veoma uspješnu), no poziv Fabrice Duffauda iz asocijacije Rempart da sudjelujemo na Salon international du patrimoine culturel koje se svake godine održava u Parizu, točnije u Carrousel du Louvre, jednostavno nismo mogli odbiti.

Povijest jednog otočnog mjesta kao što je Dragodid i cijele vernakularne baštine jadranske obale i unutrašnjosti, prevrijedna je da se ne bi predstavila europskoj publici u hramu svjetske kulture kao što je Muzej Louvre.

Ne samo zato što je u pitanju najveća muzejska ustanova, već što je to dokaz (i primjer domaćim muzejskim ustanovama i udruženjima) da tradicionalna kultura treba mjesta i partnere ili ako baš netko želi – visoke pokrovitelje, kako bi briga o njenoj budućnosti imala više održivi, nego sporadični karakter ovisan o državnoj milostinji, prečesto nedovoljnoj.

Tako je Carrousel du Louvre, dio muzeja Louvre kojeg inače godišnje posjeti preko 4 milijuna posjetitelja, na četiri dana bio mjesto predstavljanja svih asocijacija (ICOMOS), poduzetnika, udruga, obrtnika, pa čak i udruženja (baštinskih) arhitekata ili novinara, i svih onih koji na bilo koji način sudjeluju u održavanju (ne)materijalne kulturne baštine.

Gužva tijekom cijelog održavanja ovog sajma, pravi je pokazatelj odnosa prema baštini. Od stručne i usko specijalizirane literature (nažalost sve na francuskom), raznih predstavljanja gotovih proizvoda, demonstracija tradicionalnih vještina, ali i raznih vidova restauracije.

ECO-CITIZENSHIP

Odgovorno ponašanje prema baštini, bilo kulturnoj ili prirodnoj, modeli održivog razvoja, valorizacija kulturnih sadržaja i njihov turistički i ekonomski potencijal,sve su to bile teme konferencija i debata koji su trajale tijekom sva četiri dana sajma. O svojim iskustvima u tri polusatna predavanja, na temu Eco-citizenship (“ekološko građanstvo“), nakon uvodnog predavanja Fabrice Duffauda o samoj organizaciji Rempart, svoje djelovanje predstavili su sve predsjednici ili kako bi se na francuskom reklo (ženerali), redom Filip Bubalo ispred Dragodida,  Estelle Denenbart iz Terre de Pierres, te Nuno Martins iz udruge Palombar (Portugal).

Dok su djelatnosti triju udruga u osnovi iste, a to je obnova graditeljske baštine svaka od asocijacija u okviru specifičnih geografskih i kulturoloških okolnosti propituje utjecaj čovjeka na prirodu i obrnuto, te istražuje mogućnosti opstanka tradicionalnih ekonomija u novim socio-političkim uvjetima. Udruga Dragodid svoje je rad predstavila “genetski“ modificiranom pobjedničkom prezentacijom(The best in heritage) Grge Frangeša sa crtežima Filipa Šrajera, koji svugdje gdje se pojave, s najboljim omjerom prikaza povijesnih okolnosti, težine uvjeta u kojima su nastajali suhozidne arhitekture, te održivosti takve vrste gradnje, pričaju razumljivim jezikom, pa skoro da i nije trebao simultani prijevod Fabricea.

S primjerima iz desetogodišnje povijesti Dragodida, temeljene na istraživanju i dokumentiranju suhozidne baštine istočnog Jadrana, naglasak je bio na ponovnom otkrivanju te transferu vještina gradnje, na nove generacije (profesionalaca i entuzijasta). Očito je da postoji realna opasnost od zaborava određenih tehnika(poput gradnje vapnenica), no takve vještine predstavljaju i optimalan model ekološke gradnje, koja u kombinaciji s održivim korištenjem resursa i izvora energije, može zadovoljiti i “moderne“ zahtjeve čovječanstva, pa čak i kad je u pitanju internetska veza u nekim zemljama ustavom zajamčena.

Francuska udruga Terre de Pierres bavi se revitalizacijom napuštenog sela Perillos na jugo-istoku Francuske i njegove arhitektonske baštine (istovjetno obnovi Dragodida). Većinom iz fotografija (predavanja su bila na francuskom), no više iz neformalnih razgovora, postalo je očito kako je obnova primjerice graditeljske baštine u velikom broju slučajeva platforma za promicanje ideja o održivom razvoju, kao tradiciji koju su naši preci prakticirali puno prije nego što je uopće i sam pojam skovan.

No korištenje modernih tehnologija (saznanja) i primjena tradicionalnih vještina, stopilo se u jedan izvrstan primjer korištenja vrlo vrijednog resursa kao što je u voda u obnovljenom selu Perillos. Volonteri su uspjeli izgraditi tri terase (permakulturni principi), na kojima se kroz korijenje zasađenog bilja pročišćava otpadna (siva) voda i dobiva uporabljiva voda. Tako nešto nekadašnjim bi stanovnicima ovog i svih sličnih sela koji nisu bili uz potoke i rijeke, možda značilo kontinuiranost  življenja, a ne potop mjesta pod valom deruralizacije.

Portugalski Palombar ogledni je primjer višegodišnjeg  partnerstva s Rempart-om,  sa stalnim prilivom volontera (nekad i cjelogodišnjih) koji sudjeluju u obnovi tradicionalnih golubarnika na području zaštićenog područja Region du Duoro. Uz prirodnu zaštitu, ova je udruga putem volontera i rekonstrukcije ovih objekata ruralne baštine (dosta primjera golubarnika ima i na Balkanu), uspjela ne samo povratiti zajednice orlova i golubova, nego uspostaviti program zaštite i praćenja obiju vrsta uz pomoć GPS tehnologije. Takvim korištenjem moderne tehnologije, ne samo da se ne šteti određenim zajednicama (poput postavljanja odašiljača za istu tehnologiju), nego se omogućava uključivanje lokalne zajednice, pogotovo onog mlađeg dijela u aktivnosti kojima se štiti biološka raznolikost.

Entuzijazam Nuna Martinsa, dakako nije usmjeren samo na valorizaciju golubarnika, nego je sa svojom udrugom pokrenuo i program zaštite magaraca, kojemu je kroz različite aktivnosti (poput turističkih tura) vraćena “standardna“ uloga u tradicionalno orijentiranim ekonomijama Mediterana. Uz takve aktivnosti, Palombar je pokrenuo i kulturni festival koji je čini se ovoj udaljenoj regiji na sjeveru Portugala donio nešto svježe krvi i možda šansu za oporavak u sociološkom, ali i ekonomskom smislu.

Dok su iskustva kod samih radionica gotovo slična, pravni i volonterski okvir sasvim su drugačija priča. Organizacija Rempart postoji više od 40 godina i model koji su tijekom godina razvili vrlo dobro funkcionira, počevši od samog centra Pariza gdje su njihovi začeci uključivanja volontera u obnovu baštine, do “natkrivanja“ ukupno 170 raznih udruženja i diseminacije volontera putem franšiza na lokalitetima (od suhozida do dvoraca) od Europe, preko Afrike do Azije. Protok volontera i transfer znanja i vještina na raznim radnim kampovima s razlogom je dio svjetskog uspjeha na koji su s pravom ponosni.

Ideja okupljanja baštinskih udruga pod jednom krovnom organizacijom kao što je Terre de Pieres članica Rempart, donijelo je ovoj asocijaciji, osim učešća volontera i pristup modelu osiguranja polaznika ovakvih radionica. Tako su plaćanjem kotizacije, polaznici radionica ove ali i drugih asocijacija osigurani, te su im u slučaju bilo kakve nezgode pokriveni liječnički troškovi. Stanje stvari definitivno se bolje vidi, barem u ovom slučaju, iz europske perspektive. Šteta što, unatoč zbog preklapanja obaveza zbog održavanja Croatie La Voici (dani hrvatske kulture u Parizu), nisu predavanju mogli prisustvovati gđa. Jasmina Vrhovac iz hrvatske ambasade i gđa. Anera Stopfer iz Ministarstva kulture (Odjel za međunarodnu suradnju), jer tema, odnosno pravni okvir u hrvatskim je okolnostima više nego izazov, pogotovo kada se radi u nas još nedovoljnoj razvijenom dijelu civilnog društva.

Već nekoliko godina Rempart u Hrvatskoj surađuje sa Centrom za mirovne studije na obnovi dvorca Janković, dok su ove godine osim Fabricea u radnom posjetu, na našoj suhozidnoj radionici u selu Petrebišća na Učkoj sudjelovale dvije volonterke preko asocijacije Rempart. Za sada smo jedina službena hrvatska destinacija za njihove radne kampove, no očito je kako bi sve kulturne, socijalne, ekološke i druge inicijative u Hrvatskoj profitirale od volonterizma, pogotovo kada je u pitanju podizanja svijesti o važnosti baštine i odgovornom ponašanju prema okolišu. Na jedan od takvih radionica usmjerenih na organiziranje aktivnosti nevladinih udruga s većim udjelom volontera (domaćih i stranih), pozvani smo iduće godine u Francusku, a koju će voditi Estelle, predsjednica Terre de Pieres. Zajednička je želja a i misija, volonterska “ auto-cesta“, odnosno razmjena ljudi i iskustava na europskoj i tko želi svjetskoj razini, pod zajedničkom egidom obnove baštine, bilo da je riječ o suhozidima Mediterana, golubarnicima Balkana, ili dvorcima Francuske, Rusije ili Kine.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print
  • Tumblr

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 atts
0

Suhozid za HGSS

Tekst: Miše Renić
Foto: Ana Jadrijević, Ante Senjanović

18.-19.6.2022. održana je radionica suhozida u Starigradu Paklenici, gdje smo bili gosti Središta za obuku HGSS-a Dragan Špehar Špeco.

Kuća za obuku nalazi se na prostranoj parceli s maslinama, tik uz crkvicu Sv. Petra iz 10. stoljeća. Pri izgradnji podruma kuće iskopana je veća količina kamena, koji je djelomično bio ugrađen u ogradni zid prema magistrali. Ove godine se nastavio zidati taj zid, pa smo uz pomoć lokalnih volontera i naših domaćina uspjeli suhosazidati još petnaestak metara zida. Posebno moramo pohvaliti gospodina Nikolu, koji usprkos tome što je gospodin u godinama, neumorno nosio kamen po suncu.

Na jesen ( okvirno u listopadu), kad mine turistička sezona, smanje se dežurstva, vrućine, a lokalni stanovnici budu imali više vremena, dogovoren je nastavak izgradnje zida na jednoj većoj radionici s predavanjima, pošto središte za obuku ima  idealne uvjete za predavanje. Primjetili smo da ne bi na odmet bilo ni napraviti boćalište, da se skrate dežurstva.

Bilo nam je prekrasno pomagati nekome tko nama svima pomaže kad nam najviše treba, te se udruga još jednom zahvaljuje našim gorskim spašavateljima na hotelskom tretmanu u obiteljskoj atmosferi, posebice Marini i Lupiju.

20220618_091803
DSCF4292 DSCF4296 DSCF4298 DSCF4300 WhatsApp Image 2022-06-28 at 11.45.2220220619_150240

Tekst: Miše Renić Foto: Ana Jadrijević, Ante Senjanović 18.-19.6.2022. održana je radionica suhozida u Starigradu Paklenici, gdje smo bili gosti Središta za obuku HGSS-a Dragan Špehar Špeco. Kuća za obuku nalazi se na prostranoj parceli s maslinama, tik uz crkvicu Sv. Petra iz 10. stoljeća. Pri izgradnji podruma kuće iskopana je veća količina kamena, koji je […]

Read More »

 atts
2

Najava/announcing: Petrebišća XIII.

Najavljujemo i pozivamo zainteresirane studente i mlade profesionalce na 13. suhozidni međunarodni volonterski kamp – Petrebišća XIII., koji će se održati 30. srpnja – 7. kolovoza 2022. u napuštenom ljetnom selištu Petrebišća na Učki.
We proudly announce the 13th dry stone international student/young professionals’ volunteer camp – Petrebišća XIII. The camp will be held in an abandoned dry-stone seasonal village Petrebišća on Učka mountain, July 30th – August 7th 2022.

PLAKAT PTB 2022
Sudionici će:
– naučiti osnove suhozidne gradnje
– naučiti oblikovati kamen malim ručnim alatom
– sagraditi suhozid ”iz nule”
– obnavljati seoske kućice,  suhozidnu i drvenu infrastrukturu
– sudjelovati u međunarodnom neformalnom suhozidnom natjecanju i natjecanju u balotama!

Participants will:
- learn dry stone basics
- learn to shape stone using hand tools
- build a dry stone wall ”from scratch”
- repair a stone slate roof
- renovate dry stone and wooden village infrastructure
- participate in an informal dry stone competiton and a petanque competition!

Osim radnog programa, pripremili smo program predavanja i razgovora o ruralnom graditeljskom naslijeđu i vezanim temama, kao i pješačku i planinarsku turu po PP Učka.
There will be interesting lectures about building techniques, architectural heritage and related topics, as well as a walking and hiking tour along NP Učka.

Lokacija – jučer, danas, sutra
Napušteno ljetno selište Petrebišća iznad Mošćeničke Drage smješteno je u udolini ispod glavnog hrpta Učke. Uz spomeničku važnost za kulturu života na ovom prostoru, ovaj slikoviti lokalitet je otvaranjem Mitsko-Povijesne staze Trebišća-Perun dobio i turistički značaj kao jedan od njenih ključnih punktova. U suradnji udruge Dragodid i Općine Mošćenička Draga 2010. pokrenuta je organizacija  ljetnih studentskih radionica kroz koje bi se, praktičnim radom na obnovi selišta, znanja o  tradicijskim graditeljskim tehnikama prenijela na novu generaciju mladih profesionalaca. Namjera je obnovljene objekte i uređene površine pretvoriti u sadržaje poput planinarskog skloništa za posjetitelje Parka prirode Učka i otvorenog prostora za kulturna događanja.

Location – past, present, future
Petrebišća is an abandoned seasonal village of simple stone huts, situated on a high plateau on Učka mountain and surrounded by forest. The History and Mythology Trail Trebišća-Perun was established by Nature park Učka, adding touristic key-point significance to Petrebišća village. Since 2010., Dragodid Association, Mošćenička Draga Municipality and Nature Park Učka in collaboration have organized summer students’ workshops in Petrebišća. The goal is to transfer knowledge about traditional building techniques to generations of future young professionals. Reconstructed dry-stone buildings and landscape features are to be re-used as hikers’ shelters and open spaces for various cultural events.

Kome je radionica namijenjena?
Radionica je namijenjena studentima i mladim profesionalcima koji se bave prostorom, gradnjom i baštinom, te koje zanimaju tradicionalne tehnike gradnje, rad i zabava u prirodi.
Za ostale zainteresirane su (uz najavu) dobrodošli kraći jedno/dvo-dnevni posjeti. Sudionici moraju biti punoljetni.

Who is the workshop for?
The workshop is open for building and heritage students and enthusiasts interested in traditional building techniques and simple rewarding outdoor work.
Others are welcome to visit us for a day or two (upon prior notice). All participants must be 18+ years old.

Kako je organiziran kamp?
Smještaj tijekom radionice je u vlastitim šatorima i vrećama na lokaciji, u kampu na livadi s podosta hlada. Nema tople i tekuće vode a količina potrošnje vode je ograničena. Veliki šator služi kao kuhinja i zajednički dnevni boravak. Tuš je kamperski a WC poljski, pobliže šumski. GSM signal postoji ali je slab a struja se koristi samo za punjenje baterija. Na raspolaganju su tri obroka dnevno, od čega jedan ili dva kuhana. Vegetarijanci su dobrodošli. Dnevna zaduženja sudionika uključuju pomoć u pripremi hrane te održavanje reda u kampu i selu.

Iznos participacije: 350 kn. Jezik radionice engleski/hrvatski.

How is the camp organized?
The camp is situated on a nice and shady meadow. Everybody brings their own waterproof tent, sleeping bag & mattress. A big military tent is put up as a kitchen, storeroom and “living room” for all. Limited water usage, pit toilet, campers’ shower, 3 meals per day (1-2 cooked). Vegetarians welcome. GSM signal is weak, electricity is used only for charging batteries. Participants help with the food preparation and camp maintenance.

Participation fee: 350 kn. Working language: English/Croatian.

Kako se prijaviti?
Ako smo vas zainteresirali, prijave šaljite do 1.7. na adresu info@dragodid.org

Prijava mora sadržavati: ime i prezime, fakultet (ili druga organizacija), godina rođenja, kontakt mobitel, mail adresa.

Uz osnovne podatke šaljite nam i nešto kroz što ćemo vas najbolje ukratko upoznati. Prikaz onoga čime se inače bavite, koji su vam interesi i što vas je motiviralo za radionicu, na način koji vam najbolje leži – tekst, fotografije, crtež, ili bilo koju drugu formu. Cijenit ćemo duhovitost i kreativnost u prijavi. Kod selekcije sudionika će nam upravo kvaliteta vaših prijava biti od pomoći.

How to apply?
Send your applications until July 1st on: info@dragodid.org

Your application must contain: first and last name, University (or other organisation), birth year, contact mobile phone, e-mail address.

Along with your basic information send us something that will help us get to know you a little bit. Show us what you do, what your interests are, what motivated you to apply. Pick a form that suits you best: text, photo, drawing or anything else. Creative and witty applications will be appreciated. The quality of your applications will help us with participants selection.

Vidimo se na planini!
See you up on the mountain!

Najavljujemo i pozivamo zainteresirane studente i mlade profesionalce na 13. suhozidni međunarodni volonterski kamp – Petrebišća XIII., koji će se održati 30. srpnja – 7. kolovoza 2022. u napuštenom ljetnom selištu Petrebišća na Učki. We proudly announce the 13th dry stone international student/young professionals’ volunteer camp – Petrebišća XIII. The camp will be held in […]

Read More »

 atts
0

Najava: obnova suhozida u Lubenicama

Zavičajno društvo Gerbin i Udruga Dragodid ovaj vikend obnavljaju suhozid koji omeđuje povijesno važnu lokvu u blizini Lubenica (Vele lokvi). Svi su pozvani dati ruku i naučiti kako se zida u suho!

Radi se u jutarnjim (7-11) i kasnim popodnevnim satima (16-20) u subotu, a nedjelju samo u jutarnjim satima (7-12). Rukavice, hrana i alat osigurani, ponijeti primjerenu odjeću i kapu.

Projekt financira Grad Cres.

WhatsApp Image 2022-06-08 at 12.53.48

Zavičajno društvo Gerbin i Udruga Dragodid ovaj vikend obnavljaju suhozid koji omeđuje povijesno važnu lokvu u blizini Lubenica (Vele lokvi). Svi su pozvani dati ruku i naučiti kako se zida u suho! Radi se u jutarnjim (7-11) i kasnim popodnevnim satima (16-20) u subotu, a nedjelju samo u jutarnjim satima (7-12). Rukavice, hrana i alat […]

Read More »

 atts
0

Baški mrgari ili hrvatski Nazca lines

Foto: Sanjin Ilić, Berislav Horvatić
Tekst: Mislav Tovarac

O mrgarima se već pisalo u nekoliko navrata, a i bili su predmetom izložbi, okruglih stolova i panela pa neću pokušavati ponovno prenijeti stvari koje su drugi već prenijeli i obrazložili. Radije ću prenijeti iskustva i dojmove sa trodnevne radionice obnove mrgara prošli tjedan. 

U tjednu koji je prethodio Crnoj ovci, festivalu janjetine, individualizma, kreativnosti, otočke baštine, popularne kulture i sporta, bili smo pozvani održati dvije radionice obnove suhozida u organizaciji Društva Sinjali, a uz financijsku podršku Općine Baška i TZO Baška. Prva dva dana radionice bila su namijenjena onima koji žele znati nešto više i fokus je bio na individualnom radu sa pojedincima koji su uspjeli usvojiti osnove tehnike gradnje u suho, stilom specifičnim za kvarnerske otoke, tzv. unjulicom. 

Unjulo je tip gradnje u kojem se statička čvrstoća standardnog duplog suhozida zanemaruje u korist vremenski efikasnije gradnje, te su takvi zidovi rađeni od samo jednog vertikalnog sloja kamenja. Pozitivna strana takvog stila je ta što je moguće sagraditi mnogo veće poteze zida u razmjerno kraćem vremenu nego što bi se moglo sagraditi klasičnog, dvostranog zida. Naravno gubi se na čvrstoći, ali takav zid je veoma lagano popraviti jer ne zahtijeva iskopavanje i slične radove potrebne u klasičnoj gradnji.

Primarna svrha takvom zidanju bila je podjela pašnjačkog prostora, tj. komunada  južnog dijela otoka Krka, jedne dramatične pustopoljine, bičevane vjetrovima  koja gleda na Velebitski kanal s jedne i Kvarnerić s druge strane. Mjestimično u tom nalaze se mrgari, suhozidne ovčare koje iz zraka svojim tlocrtom podsjećaju na cvjetove.

Na dan same Crne ovce održala se i treća radionica na kojoj su nam se uz lokalne volonterske snage pridružili i studenti etnologije i antropologije iz Zadra predvođeni profesorom Jadranom Kalom.

foto 1Nakon okupljanja na krajnjem rubu plaže Zarok u Baški, gdje i počinje put uzbrdo, nakon 45 minuta šetnje i postepenog uzdizanja iz borovog hlada na golu stijenu, dolazi se do našeg cilja – mrgara, čije latice smo naumili obnoviti. foto 2 foto 3

Nakon kratkog teorijskog uvoda, volonteri i voditelji bacili su se na praktični dio, te smo kroz jedno jutro i dio poslijepodneva popravili značajan dio urušenja u mrgaru.

foto 4 foto 5 foto 6 foto 7 foto 8 foto 9Radionice smo završili zajedničkim ručkom i kovanjem daljnjih suhozidnih planova. Ovim putem bi se htjeli zahvaliti svima prisutnima iz organizacije i svim volonterima na ukazanom povjerenju, trudu i vremenu koje su uložili u ovaj nemali pothvat, volonterima iz Baške, Krka, Rijeke, Zagreba i Čazme. Ostale fotografije možete pogledati uz toplu preporuku na Facebook stranici Društva Sinjali Baška ovdje.

Foto: Sanjin Ilić, Berislav Horvatić Tekst: Mislav Tovarac O mrgarima se već pisalo u nekoliko navrata, a i bili su predmetom izložbi, okruglih stolova i panela pa neću pokušavati ponovno prenijeti stvari koje su drugi već prenijeli i obrazložili. Radije ću prenijeti iskustva i dojmove sa trodnevne radionice obnove mrgara prošli tjedan.  U tjednu koji […]

Read More »

 atts
0

Dragodid na Lastovu ili Radno na praznik rada

Tekst: Mislav Tovarac
Foto: Anton Divić, Ines Bačan, Mislav Tovarac

U tjednu koji je prethodio međunarodnom prazniku rada bili smo pozvani održati jednu višednevnu radionicu, tj. podržati radnu akciju izgradnje suhozida na ulazu u OPG Podanje na Lastovu. Akcija je organizirana od strane Udruga Dobre Dobričević i Udruga Rukatac i Piculja Lastovo u vidu plana i programa, a podržana od naše strane u vidu edukacije i izvedbe. Suhozidi na Lastovu prisutni su u podjednakoj količini i funkciji kao i na ostatku obale i otocima pa smo prateći te parametre prionuli na posao. Zadatak je bio sagraditi 45 metara niskog zida koji slijedi cestu na ulazu u OPG Podanje te sprečava urušavanje terena sa te strane. Na naše veliko olakšanje dočekao nas je pripremljen, očišćen teren i obilje materijala za gradnju. Prvi dan je prošao u pripremi i selekciji materijala za gradnju, nešto temeljenja i dosta dolaženja sebi nakon dugog putovanja, te smo potegnuli samo manji dio zida, no i to je bilo dovoljno i za volontere i domaćine koji su nam kroz sve dane nudili vrhunsku okrepu u domaćim proizvodima, pitkim i jestivim.

FOTO 1
Drugi dan je prošao u radnoj atmosferi, no vrućine koje su već tada rasle do 30 stupnjeva i manjak bilo kakvog vjetra učinio je dan dosta iscrpljujućim. Na sreću imali smo pomoć mehanizacije i inspirativnu količinu domaćeg vina da nam pomogne pregrmiti sve poteškoće.

FOTO 2 FOTO 3 FOTO 4
Ostali dani prošli su u sjenovitijem dijelu gradilišta te je time i posao išao lakše, temeljni red zida bio je položen pa nam je ostalo jedino zidanje, bez kopanja i popratnih radnji vezanih uz gradnju. Promjena sezone i duži dan ostavili su nam i dovoljno vremena za razgledavanje otoka nakon radnog vremena što za razliku od gradilišta nismo fotodokumentirali, pa nastavno u tom tonu, ovo je konačni rezultat.

FOTO 5 FOTO 6 FOTO 7

Želimo se zahvaliti organizatorima, Udruzi Dobre Dobričević, Udruzi Rukatac i Piculja Lastovo, svim volonterima i volonterkama, domaćinima OPG Podanje na uloženom vremenu, trudu i dobroj volji. Nadamo se da ćete nas zvati ponovno.

FOTO 8

Pozdrav!

Radionica/edukacija obnove suhozida održana u sklopu projekta Društveni centar Lastovo kojeg sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Tekst: Mislav Tovarac Foto: Anton Divić, Ines Bačan, Mislav Tovarac U tjednu koji je prethodio međunarodnom prazniku rada bili smo pozvani održati jednu višednevnu radionicu, tj. podržati radnu akciju izgradnje suhozida na ulazu u OPG Podanje na Lastovu. Akcija je organizirana od strane Udruga Dobre Dobričević i Udruga Rukatac i Piculja Lastovo u vidu plana […]

Read More »