Dragodidov povratak kući – izvještaj s akcije platforme LISSA

Zaista, ima li boljeg mjesta od Dragodida, da se tradicijske vještine gradnje kao edukativna aktivnost u sklopu platforme Lissa, provedu i pokažu što većem broju zainteresiranih?

Prije samo nekoliko godina selo Dragodid poviše Komiže na otoku Visu, bila je prva prava platforma za diseminacija tradicijskih vještina ovog kraja, kada bi se ljeti pod vodstvom barba Andrije Suića okupili studenti (začetak udruge 4Grada-Dragodid) i učili što to znači živjeti na tradicionalan način. Posljednjih godina odlaskom povremenih stanovnika, selo je ušlo u proces raspadanja. Pa stoga ima li boljeg mjesta od ovog, da se tradicijske vještine gradnje kao edukativna aktivnost u sklopu platforme Lissa, provedu i pokažu što većem broju zainteresiranih.

DSCN8784

U ovom slučaju, volontera u Dragodidu nikad nije bilo više, jer uz članove platforme Lissa, udruga Lag Škoji, Hvidra Vis, HPD Hum Vis, Svima, Plesni klub Vis akciju se pridružilo i 36 učenika Anglo-American Scoool iz Moskve uz vodstvo adventure agencije Wearactive, kao njihovih mentora. Last but not least , cijelim putem pratila su nas i dva tovara, ”tradicijski prijevoz” na relaciji Komiža-Dragodid, koji su s njihovom vlasnicom tetom Nediljkom-jedinom i povremenom stanovnicom ovog sela, bili i akteri dokumentarca o magarcima, koji će uskoro kao projekt Udruge Uzgon iz Splita, ugledati svijetlo dana, a ovoj plemenitoj beštiji odati barem dio priznanja na sve ono proživljeno s ljudima kroz stoljeća.

DSCN8792

Kako je nedavno urušeno krovište jednog objekta, cilj je bilo sanirati novonastalu situaciju, odnosno sačuvati vrijedne vapnenačke ploče s krova, uskladištiti ih za buduću rekonstrukciju. Preko 50, odnosno stotinu ruku, bilo je i previše na jednom lokalitetu, pa je dio volontera krenuo u eko akciju čišćenje sela, dok se drugi spustio u obliznju valu Zokamicu kako bi plaža u čijoj blizini se gnijezdi Eleonorin sokol, očistila od naplavljenog smeća.

DSCN8804

Nakon kratkog uvoda o samoj povijesti kultviranja otoka Visa, kao i začecima samog sela Dragodid, sudionicima ove aktivnosti pojašnjenje su osnove tradicijske gradnje, prije svega održivi način korištenja prirodnih resursa poput drvne građe, vađenja kamena, posebice pločastog vapnenca iz obližnjih kava, te općenito života u ovakvim okolnostima. Raspoređeni na dvije lokacije, volonteri su u klasičnom lancu uskladištili par kubika kamene građe, dok se istovremeno čistila unutrašnjost kuće, kako bi se u dogovoru s vlasnikom, u budućnosti moglo uopće započeti sa obnovom krovišta kuće. Osim toga, na primjerima obnove nekoliko objekata unutar sela, sudionici su upoznati sa modelom obnove/organiziranja volonerskih akcija/kampova kojeg je razvila Udruga Dragodid i koji će se sa posebnim volonterskim kurikulumom, uskoro početi primjenjivati u Parku prirode Telašćica i Vransko jezero, ali i na bilo kakvom baštinskom objektu kojem je potrebna obnova.

Platforma LISSA, odnosno ova radionica je financirana u sklopu trogodišnjeg projekta ”Sudioničko upravljanje infrastrukturom” od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, i to kao jedina inicjativa na otoku Visu, kako bi se uspostavila otvorena platforma za potrebe civilnog društva i društvenog razvoja viškog arhipelaga.

DSCN8781

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR