Informacije o potporama za održavanje suhozida

Dodatne informacije i pojašnjenja vezana za to tko može i na koji način koristiti potpore za održavanje suhozida

Prošlog smo mjeseca prenijeli vijest o uvrštavanju održavanja suhozida u Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2017. godinu.

131214_5728-1024x682

Ministarstvo poljoprivrede je objavilo dodatne informacije i pojašnjenja vezana za to tko može i na koji način koristiti potpore. Informacije su dostupne ovdje, a izdvajamo:

– Da biste bili prihvatljivi korisnik morate imati već postojeći suhozid koji je tipičnog izgleda za područje, ukupne dužine minimalno 30 m, a mora se nalaziti na rubu ARKOD parcele. Suhozidi koji se nalaze unutar ARKOD parcele ili na terasama nisu trenutačno prihvatljivi za potporu.

– Da bi prijavljeni suhozid bio prihvatljiv za plaćanje, između ostalog, na ARKOD parceli na kojoj se nalazi suhozid mora se provoditi minimalna poljoprivredna aktivnost od strane poljoprivrednika koji je suhozid prijavio za plaćanje tj. parcela se mora održavati u stanju pogodnom za ispašu ili uzgoj. Suhozidi na zapuštenim i neodržavanim poljoprivrednim površinama nisu prihvatljivi za potporu.

– Korisnik je dužan pri provedbi operacije provoditi slijedeće obveze:

  • kontrolirati tijelo suhozida minimalno dva puta godišnje, najkasnije do 1. listopada tekuće godine
  • održavati suhozid koristeći tradicionalne materijale i način izrade, što podrazumijeva ponovno slaganje kamena bez korištenja veziva
  • sprječavati zarastanje tijela suhozida vegetacijom na način da se neželjena vegetacija mora uklanjati ručno, bez primjene herbicida
  • završiti izobrazbu koju provodi Savjetodavna služba
  • voditi evidenciju o svim provedenim obvezama na propisanom obrascu.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR